Wegetariańska zupa z soczewicą i batatem

Zupa z soczewicą to danie, które często przyrządzam zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw dobrej jakości. Opiera się ona głównie o warzywa korzeniowe, a dodatek aromatycznych przypraw i imbiru nadaje jej bogaty smak, który na koniec delikatnie łagodzę mlekiem kokosowym. Tą wegetariańską zupę lubię nie tylko za pyszny smak, ale też łatwość jej przygotowania.

Wegetariańska zupa z soczewicą i batatem

Składniki:

  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 niedużej pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 batat
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pierz
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3-4 cm korzenia imbiru

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Najpierw do rozgrzanego garnka dodaj dużą łyżkę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i obrany korzeń imbiru w całości. Całość przemieszaj, a następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem i podsmażaj kilka minut.

  2. Podsmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, batata i przepłukaną soczewicę.

  3. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Na koniec wlej mleko kokosowe.

  4. Zupę podawaj z posiekaną papryczką chilli i świeżą pietruszką.

Jak Ci smakowała moja wegetariańska zupa z soczewicą i batatem? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.

1 thoughts on “Wegetariańska zupa z soczewicą i batatem”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top