Zupa z soczewicą to danie, które często przyrządzam zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw dobrej jakości. Opiera się ona głównie o warzywa korzeniowe, a dodatek aromatycznych przypraw i imbiru nadaje jej bogaty smak, który na koniec delikatnie łagodzę mlekiem kokosowym. Tą wegetariańską zupę lubię nie tylko za pyszny smak, ale też łatwość jej przygotowania.
Składniki:
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1/2 niedużej pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 batat
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pierz
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3-4 cm korzenia imbiru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
-
Najpierw do rozgrzanego garnka dodaj dużą łyżkę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i obrany korzeń imbiru w całości. Całość przemieszaj, a następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Na koniec dopraw solą i pieprzem i podsmażaj kilka minut.
-
Podsmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, batata i przepłukaną soczewicę.
-
Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Na koniec wlej mleko kokosowe.
-
Zupę podawaj z posiekaną papryczką chilli i świeżą pietruszką.
Jak Ci smakowała moja wegetariańska zupa z soczewicą i batatem? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.
Uwielbiam takie zupy! Czasami w naszym domu sprawdzają się o wiele lepiej, niż tradycyjne np. schabowe, pierogi czy krokiety 🙂