Bardzo delikatny, kremowy, klasyczny sernik z ricotty z dodatkiem miodówki na pewno zasmakuje każdemu. U mnie rozchodzi się tak szybko, że często nie doczeka następnego dnia, a powinien, bo dopiero po tych kilku godzinach w lodówce jego konsystencja jest po prostu perfekcyjna. Podaję go ze świeżymi truskawkami i polewą z kwaśnej śmietany, która uzupełnia kompozycję smaków i tekstur.
Składniki:
Spód z ciastek:
- 200 g ciastek owsianych
- 25 g masła
Masa sernikowa:
- 700 g sera ricotta
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki miodówki lub innego likieru np. cytrynowego, cointreau
- 100 g cukru pudru
Polewa ze śmietany:
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- świeże truskawki
Wykonanie:
PORCJE: mała okrągła forma o średnicy 20 cm
- Spód z ciasteczek:
Najpierw ciastka rozdrobnij w malakserze do uzyskania konsystencji piasku. Następnie połącz z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dokładnie uklep. - Masa sernikowa:
W misce umieść ricottę, cukier puder oraz wlej 2 łyżki miodówki. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. W misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie wmieszaj je łyżką w masę i całość przelej do formy ze spodem z ciastek.
-
Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, i od razu obniż temperaturę do 180 stopni C. Piecz przez 65 minut, z później studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
-
Całkowicie przestudzone ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Polewa ze śmietany:
Na koniec wierzch sernika oblej śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Podawaj z dużą ilością świeżych truskawek.
Jak Ci smakował mój sernik z ricotty z miodówką i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę cytrynową z bezą włoską, sernik z kozim serem i skórką pomarańczową lub sernik jagodowy z kruszonką.