Sernik z ricotty z miodówką i truskawkami

Bardzo delikatny, kremowy, klasyczny sernik z ricotty z dodatkiem miodówki na pewno zasmakuje każdemu. U mnie rozchodzi się tak szybko, że często nie doczeka następnego dnia, a powinien, bo dopiero po tych kilku godzinach w lodówce jego konsystencja jest po prostu perfekcyjna. Podaję go ze świeżymi truskawkami i polewą z kwaśnej śmietany, która uzupełnia kompozycję smaków i tekstur.

Sernik z ricottą, miodówką i truskawkami

Składniki:

Spód z ciastek:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 25 g masła

Masa sernikowa:

  • 700 g sera ricotta
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki miodówki lub innego likieru np. cytrynowego, cointreau
  • 100 g cukru pudru

Polewa ze śmietany:

  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • świeże truskawki

Wykonanie:

PORCJE: mała okrągła forma o średnicy 20 cm

  1. Spód z ciasteczek:

    Najpierw ciastka rozdrobnij w malakserze do uzyskania konsystencji piasku. Następnie połącz z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
    Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dokładnie uklep.

  2. Masa sernikowa:

    W misce umieść ricottę, cukier puder oraz wlej 2 łyżki miodówki. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. W misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie wmieszaj je łyżką w masę i całość przelej do formy ze spodem z ciastek.

  3. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, i od razu obniż temperaturę do 180 stopni C. Piecz przez 65 minut, z później studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  4. Całkowicie przestudzone ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

  5. Polewa ze śmietany:

    Na koniec wierzch sernika oblej śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Podawaj z dużą ilością świeżych truskawek.

Jak Ci smakował mój sernik z ricotty z miodówką i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę cytrynową z bezą włoską, sernik z kozim serem i skórką pomarańczową lub sernik jagodowy z kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry