Sernik z kozim serem i skórką pomarańczową

Jakiś czas temu wybrałam się z córeczką na spacer do parku. Podczas takiego wyjścia nie ma możliwości przejścia obojętnie obok cukierni czy piekarni… Tym razem trafiliśmy do małej cukierenki i większość ciast była już wykupiona, został tylko sernik z kozim serem i skórką pomarańczową. Zastanawiałam się, czy się na niego skusić, bo byłam niemal pewna, że Nina nie będzie chciała go jeść. Jednak nie miałam wyjścia, coś słodkiego musi być! I o dziwo, Nina wciągnęła cały kawałek, bez zawahania, bardzo jej smakował, ja zdążyłam posmakować tylko odrobinę i powiem Wam, że był przepyszny!!! Dlatego zrobiłam swoją wersję i wyszło równie dobrze. Też macie ochotę spróbować?

Sernik z kozim serem i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 300 g sera koziego twarogowego
  • 450 g twarogu na sernik
  • 65 g cukru pudru
  • 50 g śmietanki 30%
  • 4 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g ciastek owsianych
  • 75 g masła

Wykonanie:

PORCJE: Okrągła mała forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Ciasteczkowy spód:

    Najpierw w malakserze rozdrobnij ciastka na piasek. Następnie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj dokładnie z ciastkami. Dno okrągłej formy (ś. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i uformuj w niej spód z mieszaniny ciastek z masłem.

  2. Masa sernikowa:

    W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje twarogów, najlepiej widelcem, żeby jak najmniej napowietrzać masę. Następnie dodaj cukier puder, sól, śmietankę i całość zmiksuj mikserem na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodawaj po jednym jajku i miksuj tylko do połączenia składników.

  3. Masę wlej do wcześniej przygotowanej formy.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 30 minut.

  5. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 125 stopni C i piecz jeszcze przez 45 minut.

  6. Następnie wyłącz piekarnik (studź z zamkniętymi drzwiczkami) i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia, na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

  7. Na koniec wierzch udekoruj skórką otartą z dużej pomarańczy.

Jak Ci smakował mój sernik z kozim serem i skórką pomarańczową? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na klasyczne Banoffee lub sernik jagodowy z kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry