Mus czekoladowy z awokado, granatem i pomarańczą

Mus czekoladowy z awokado, granatem i pomarańczą. Brzmi smakowicie, a do tego jest bardzo zdrowy, bo każdy ze składników wpływa pozytywnie na nasz organizm, a ich połączenie to już prawdziwa odżywcza bomba. Pyszne, bogate w zdrowe tłuszcze i potas awokado, wzmacniający odporność i pełen antyoksydantów owoc granatu oraz bogata w błonnik i witaminę C pomarańcza. Całość dopełnia dostarczające nam dużo magnezu i pozytywnej energii kakao. A dodatkowo wszystkie te składniki są wskazane w utrzymaniu dobrej figury i zdrowej cery. To co? Jemy, nie tyjemy i piękniejemy:)

Czekoladowy mus z awokado z granatem i pomarańczą

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • sok z jednej pomarańczy + 1/2 pomarańczy do podania
  • łyżka masła migdałowego lub z orzeszków ziemnych
  • owoc granatu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 2-3

  1. Mus z awokado:

    Najpierw w misie blendera umieść obrane awokado, kakao, wlej syrop klonowy i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Następnie dodaj łyżkę masła migdałowego i całość dokładnie zblenduj na gładką masę

  2. Granat przekrój na pół. Umieść połówkę owocu nad miską przekrojoną stroną do dołu i uderzak mocno łyżką w jego skórkę, aż pestki zaczną wypadać do miski. To samo powtórz z drugą połówką.

  3. Obierz połówkę pomarańczy ze skórki, a następnie pokrój ją na mniejsze cząstki.

  4. Do niedużych szklaneczek rozłóż mus czekoladowy. Na koniec ułóż na nim pestki granatu oraz cząstki pomarańczy.

Jak Ci smakował mój mus czekoladowy z awokado, granatem i pomarańczą? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na mrożone praliny bananowe z masłem migdałowym i czekoladą, jogurt orzechowy z truskawkami lub fit serniczki z mango w wersji mini.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top