Fit deserek czy zdrowa słodka przekąska, każdy ją nazwie tak jak woli… Ja je po prostu uwielbiam, a jedną z moich ulubionych są na pewno mrożone praliny bananowe z masłem migdałowym i czekoladą. Żeby tego jeszcze było mało, obsypałam je prażonymi, słonymi migdałami. Całość komponuje się idealnie i smakuje świetnie, a każdy ze składników wnosi coś dobrego dla naszego zdrowia i samopoczucia. To co? Ktoś się skusi?
Składniki:
- 2 banany
- około 1/2 szklanki masła migdałowego
- garść migdałów
- 200 g czekolady deserowej
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: około 10 – 15 sztuk
-
Najpierw pokrój banany w plasterki o grubości około 0,5-1 cm. Połowę plasterków rozłóż w naczyniu, które można wstawić do zamrażarki. Następnie na każdy kawałek banana nałóż odrobinę masła migdałowego i przykryj drugim plasterkiem, delikatnie go dociskając. Masła migdałowego nie nakładaj zbyt dużo, tak żeby po przykryciu masa nie wylewała się poza owoc.
-
Tak przygotowane bananowe krążki wstaw do zamrażarki na 30-60 minut.
-
W międzyczasie na patelni podpraż migdały z solą i odrobiną oliwy z oliwek. Następnie drobno posiekaj.
-
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z około 3-4 łyżkami oliwy z oliwek.
-
Wyjmij zmrożone banany i każdego po kolei wrzucaj do roztopionej czekolady. Poobracaj go delikatnie widelcem tak, żeby pokrył się cały czekoladą. Wyjmij (widelcem) i ułóż na papierze do pieczenia lub kratce. Natychmiast wierzch obsyp posiekanymi migdałami z solą (jeśli zrobisz to później czekolada będzie już zastygnięta i migdały nie przyczepią się do niej).
Jak Ci smakowały moje mrożone praliny bananowe z masłem migdałowym i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na jogurt orzechowy z truskawkami, zdrowe ciasto bananowe z czekoladą lub fit serniczki z mango w wersji mini.