Szarlotka z kruszonką a la Mode

Szarlotka z kruszonką a la Mode, niech ta wyszukana nazwa Was nie zmyli, bo oznacza po prostu ciepłe ciasto z jabłkami z gałką lodów. Zwykła i niezwykła zarazem, bo jej smak i zapach są obłędne. Moją szarlotkę przygotowałam w całości z kruchego ciasta (zarówno spód jak i boki), które wypełniłam dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem. Magia zaczyna się wtedy, kiedy do jeszcze ciepłej szarlotki dodamy lody waniliowe. To połączenie smaków, różnych tekstur i temperatur zgrywa się w najsmaczniejszą całość.

Szarlotka w kruszonką a la Mode

Składniki:

  • 1200 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • lody waniliowe do podania

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm (mała)

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz wbij jajko. Całość zagniataj przez chwilę, aż uzyskasz zwarte ciasto. Podziel je dwie części – 2/3 i 1/3. Każdą uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą, potem wstaw do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc.

  2. Po tym czasie wyjmij większą cześć ciasta i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach do okrągłej formy (śr. 20 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Następnie z tartego ciasta uformuj palcami spód i boki. Nie dociskaj go zbyt mocno. Na czas przygotowywania jabłek formę ze spodem schowaj do lodówki.

  3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niedużą kostkę.

  4. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 2 łyżkach wody i z sokiem z cytryny.

  5. Mieszankę wlej do pokrojonych jabłek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj cynamon, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Ponownie wymieszaj.

  6. Jabłka przełóż do formy, a na wierzch zetrzyj drugą część kruchego ciasta.

  7. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.Szarlotka z kruszonką a la Mode

Jak Ci smakowała moja szarlotka z kruszonką a la Mode? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na klasyczne Banoffee, sernik jagodowy z kruszonką lub tartę z orzechami w słonym karmelu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry