Kieszonki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko uprażyć jabłka i dodać aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i wanilia. Jeśli chcecie iść na zupełną łatwiznę, to kupcie gotowe prażone jabłka. Ten deser jest dziecinnie łatwy i pyszny, a gotowe ciasteczka można zgarnąć ze sobą do torebki.
Składniki:
- 2 duże jabłka
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- opakowanie ciasta francuskiego 375 g
- jajko
- łyżka mleka
- cukier trzcinowy do oprószenia
Wykonanie:
PORCJE: 8 kieszonek
- Prażone jabłka:
Najpierw jabłka pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp cukier. Podgrzewaj, aż zacznie się topić i karmelizować. W tym czasie nie mieszaj. Od razu dodaj na patelnię pokrojone jabłka. Podsmażaj na dużym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną. Na koniec wsyp cukier waniliowy, cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika.
-
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj, a następnie podziel je na 16 równych prostokątów. 8 kawałków rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym na środku rozłóż jabłka, tak żeby zachować odstęp od brzegów.
-
Brzegi nasmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Wierzch przykryj kolejnymi kawałkami ciasta i boki dociśnij widelcem.
-
Na górnej warstwie ciasta zrób kilka nacięć nożem. Następnie nasmaruj wierzch jajkiem i oprósz cukrem trzcinowym.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
Jak Ci smakowały moje kieszonki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdż też moje przepisy na ciasto cytrynowe z borówkami, prostą tartę ze śliwkami i śliwowicą lub drożdżówki z malinami i borówkami.