Placki drożdżowe z borówkami

Placki drożdżowe z borówkami. Nie nazwałam ich racuchami, bo smażyłam je tylko na odrobinie oleju, a nie jak te tradycyjne w dużej ilości tłuszczu. Moje są z borówkami, ale bez problemu możecie do nich użyć pokrojonych w małą kostkę jabłek. Podczas pierwszego smażenia nie udało mi się zużyć całego ciasta, dlatego część wstawiłam do lodówki i zrobiłam kolejną porcję placków następnego dnia. Były tak samo pyszne!

Placki drożdżowe z borówkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 300 ml ciepłego mleka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka drożdży instant
  • olej do smażenia
  • kubek borówek
  • syrop klonowy do podania

Wykonanie:

  1. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z drożdżami i cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i przykryj naczynie ściereczką.

  2. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto można również przygotować wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy wyjąc na około 15 minut wcześniej przed smażeniem.

  3. Przed smażeniem placków dodaj borówki i delikatnie przemieszaj.

  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj po łyżce ciasta i smaż placuszki.

  5. Na koniec podawaj z syropem klonowym lub cukrem pudrem.

Jak Ci smakowały moje placki drożdżowe z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na czekoladową owsiankę z sosem malinowym, naleśniki z malinami w chrupiącej skorupce lub syrniki, czyli twarogowe placuszki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry