Placki drożdżowe z borówkami. Nie nazwałam ich racuchami, bo smażyłam je tylko na odrobinie oleju, a nie jak te tradycyjne w dużej ilości tłuszczu. Moje są z borówkami, ale bez problemu możecie do nich użyć pokrojonych w małą kostkę jabłek. Podczas pierwszego smażenia nie udało mi się zużyć całego ciasta, dlatego część wstawiłam do lodówki i zrobiłam kolejną porcję placków następnego dnia. Były tak samo pyszne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 300 ml ciepłego mleka
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka drożdży instant
- olej do smażenia
- kubek borówek
- syrop klonowy do podania
Wykonanie:
-
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z drożdżami i cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i przykryj naczynie ściereczką.
-
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto można również przygotować wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczy wyjąc na około 15 minut wcześniej przed smażeniem.
-
Przed smażeniem placków dodaj borówki i delikatnie przemieszaj.
-
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj po łyżce ciasta i smaż placuszki.
-
Na koniec podawaj z syropem klonowym lub cukrem pudrem.
Jak Ci smakowały moje placki drożdżowe z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na czekoladową owsiankę z sosem malinowym, naleśniki z malinami w chrupiącej skorupce lub syrniki, czyli twarogowe placuszki.