Pieczony łosoś teriyaki

Pyszny i zdrowy obiad w 30 minut, czyli pieczony łosoś teriyaki. Wystarczy tylko przygotować sos z kilku łatwo dostępnych składników i zalać nim rybę. Reszta magii dzieję się już w piekarniku. Uwielbiam ten sposób na łososia i Wy też musicie go spróbować!

Pieczony łosoś Teryiaki

Składniki:

  • filet z łososia około 350 g
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do podania:

  • prażone ziarna sezamu
  • szczypior
  • ryż
  • ogórek świeży
  • roszponka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut.

PORCJE: 2

  1. Najpierw podziel filet z łososia na 2 części i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  2. W misce wymieszaj dokładnie sok z pomarańczy z miodem, sosem sojowym, tartym świeżym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj.

  3. Następnie tak przygotowaną mieszaniną zalej łososia.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

  5. Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu.

  6. Na koniec łososia podawaj oprószonego sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie ryżu, roszponki i plastrów świeżego ogórka.

Jak Ci smakował mój pieczony łosoś teriyaki? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania rybne, to sprawdź też moje przepisy na pomidorowe risotto z krewetkami i chilli, pieczoną doradę z masłem kolendrowym i limonką lub kekkie kotleciki z łososia z kaparami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry