Pyszny i zdrowy obiad w 30 minut, czyli pieczony łosoś teriyaki. Wystarczy tylko przygotować sos z kilku łatwo dostępnych składników i zalać nim rybę. Reszta magii dzieję się już w piekarniku. Uwielbiam ten sposób na łososia i Wy też musicie go spróbować!
Składniki:
- filet z łososia około 350 g
- 100 ml soku z pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru
- duży ząbek czosnku lub 2 małe
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do podania:
- prażone ziarna sezamu
- szczypior
- ryż
- ogórek świeży
- roszponka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw podziel filet z łososia na 2 części i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
-
W misce wymieszaj dokładnie sok z pomarańczy z miodem, sosem sojowym, tartym świeżym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj.
-
Następnie tak przygotowaną mieszaniną zalej łososia.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
-
Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu.
-
Na koniec łososia podawaj oprószonego sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie ryżu, roszponki i plastrów świeżego ogórka.
Jak Ci smakował mój pieczony łosoś teriyaki? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania rybne, to sprawdź też moje przepisy na pomidorowe risotto z krewetkami i chilli, pieczoną doradę z masłem kolendrowym i limonką lub kekkie kotleciki z łososia z kaparami.
Świetny przepis! Łosoś to chyba moja ulubiona rybka.