Jaglanka mango. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników i kilkunastu minut. Wychodzi bardzo smaczna i kremowa. Przepysznie smakuje na ciepło, ale możecie też część przełożyć do słoiczków i schować do lodówki na kolejne śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy. Na następny dzień jest równie pyszna!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- duże dojrzałe mango
- kardamon, kurkuma (opcjonalnie)
- miód (opcjonalnie)
- Maliny i wiórki kokosa do podania
- sól
Wykonanie:
-
Najpierw podpraż kaszę jaglaną w niedużym garnku, żeby pozbyć się smaku goryczki.
-
Następnie wlej wodę i zagotuj, po krótkim czasie wlej mleko i ponownie zagotuj. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonęła zbyt szybką płyn dolej odrobinę mleka lub wody.
-
Dodaj pokrojone w kostkę mango i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dopraw kardamonem oraz kurkumą oraz dodać miód, jeśli lubisz.
-
Na koniec jaglankę przełóż do miseczek i dodaj kilka kostek świeżego mango oraz malin.
-
Gotową jaglankę możesz też przełożyć do słoiczków i schować do lodówki na później, na zimno smakuje równie dobrze.
Jak Ci smakowała moja jaglanka mango? Jeśli szukasz innych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na placki drożdżowe z borówkami, czekoladową owsiankę z sosem malinowym lub czekoladowy pudding jaglany z daktylami.