Jaglanka mango

Jaglanka mango. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników i kilkunastu minut. Wychodzi bardzo smaczna i kremowa. Przepysznie smakuje na ciepło, ale możecie też część przełożyć do słoiczków i schować do lodówki na kolejne śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy. Na następny dzień jest równie pyszna!

Jaglanka mango

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • duże dojrzałe mango
  • kardamon, kurkuma (opcjonalnie)
  • miód (opcjonalnie)
  • Maliny i wiórki kokosa do podania
  • sól

Wykonanie:

  1. Najpierw podpraż kaszę jaglaną w niedużym garnku, żeby pozbyć się smaku goryczki.

  2. Następnie wlej wodę i zagotuj, po krótkim czasie wlej mleko i ponownie zagotuj. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza wchłonęła zbyt szybką płyn dolej odrobinę mleka lub wody.

  3. Dodaj pokrojone w kostkę mango i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Dopraw kardamonem oraz kurkumą oraz dodać miód, jeśli lubisz.

  4. Na koniec jaglankę przełóż do miseczek i dodaj kilka kostek świeżego mango oraz malin.

  5. Gotową jaglankę możesz też przełożyć do słoiczków i schować do lodówki na później, na zimno smakuje równie dobrze.

Jak Ci smakowała moja jaglanka mango? Jeśli szukasz innych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na placki drożdżowe z borówkami, czekoladową owsiankę z sosem malinowym lub czekoladowy pudding jaglany z daktylami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry