Czekoladowy pudding jaglany z daktylami

Czekoladowy pudding jaglany z daktylami i malinami, na śniadanie czy deser? Gładki i kremowy, słodzony tylko daktylami. Możecie go przygotować na mleku roślinnym i będzie to również idealna potrawa dla wegan. Ja użyłam owsianego, ponieważ wybierając mleko roślinne zawsze czytam skład i to jako jedyne miało dobry ;). Jeśli zrobicie na mleczku kokosowym będzie jeszcze bardziej kremowe!

Czekoladowy pudding z kaszy jaglanej z daktylami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki kakao
  • 7-6 suszonych daktyli
  • szczypta soli
  • maliny do podania

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw na sitku wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. Przełóż do garnka, wlej 2,5 szklanki ulubionego mleka oraz dodaj daktyle. Gotuj na małym ogniu, tak żeby kasza tylko lekko bulgotała, aż zrobi się bardzo miękka, a większość płynu odparuje.

  2. Na koniec dodaj szczyptę soli i kakao, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest dla Ciebie zbyt gęsta dolej więcej mleka i ponownie zmiksuj.

  3. Gotowy pudding przełóż do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżymi owocami i odrobiną jogurtu naturalnego.

Jak Ci smakował mój czekoladowy pudding jaglany z daktylami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na Ricottę z orzechami, miodem i truskawkami, nocną jaglankę z malinami i miodem lub nocną owsiankę waniliowo – jagodową.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry