Czekoladowy pudding jaglany z daktylami i malinami, na śniadanie czy deser? Gładki i kremowy, słodzony tylko daktylami. Możecie go przygotować na mleku roślinnym i będzie to również idealna potrawa dla wegan. Ja użyłam owsianego, ponieważ wybierając mleko roślinne zawsze czytam skład i to jako jedyne miało dobry ;). Jeśli zrobicie na mleczku kokosowym będzie jeszcze bardziej kremowe!

Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka owsianego
- 2 łyżki kakao
- 7-6 suszonych daktyli
- szczypta soli
- maliny do podania
Wykonanie:
PORCJE: 3-4
-
Najpierw na sitku wypłucz kaszę pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. Przełóż do garnka, wlej 2,5 szklanki ulubionego mleka oraz dodaj daktyle. Gotuj na małym ogniu, tak żeby kasza tylko lekko bulgotała, aż zrobi się bardzo miękka, a większość płynu odparuje.
-
Na koniec dodaj szczyptę soli i kakao, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest dla Ciebie zbyt gęsta dolej więcej mleka i ponownie zmiksuj.
-
Gotowy pudding przełóż do miseczek. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżymi owocami i odrobiną jogurtu naturalnego.
Jak Ci smakował mój czekoladowy pudding jaglany z daktylami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź też moje przepisy na Ricottę z orzechami, miodem i truskawkami, nocną jaglankę z malinami i miodem lub nocną owsiankę waniliowo – jagodową.