Nocna owsianka waniliowo – jagodowa

Wstaje rano, zaglądam do lodówki i wyjmuje zdrowe i pyszne śniadanko! Lubicie tak? Mój sposób na taki piękny poranek to nocna owsianka waniliowo – jagodowa. Moje ulubione dodatki do niej to masło orzechowe i prażone migdały. No i obłędny sos jagodowy, który także przyrządzam dzień wcześniej, jednak możecie iść na łatwiznę i dodać dżem jagodowy z dobrym składem.

Nocna owsianka waniliowo - jagodowa

Składniki:

  • kubek płatków owsianych
  • 1 i 1/2 kubka mleka (krowie lub roślinne)
  • 1/2 łyżki miodu
  • łyżka siemienia lnianego (nasiona)
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 300 g mrożonych jagód
  • łyżka cukru kokosowego

Do podania:

  • masło orzechowe
  • prażone migdały

Wykonanie:

PORCJE: 2-3

  1. Sos jagodowy:

    Najpierw w rondelku umieść jagody z łyżką cukru kokosowego. Owoce gotuj tak długo, aż zgęstnieją, mieszając od czasu do czasu. Na koniec odstaw do przestygnięcia.

  2. Do dużego słoika wsyp kubek płatków owsianych. Następnie wlej mleko, dodaj pastę waniliową i miód i całość dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na całą noc.

  3. Następnego dnia owsiankę wyjmij i wymieszaj. Jeśli jest za gęsta, to możesz rozcieńczyć ją odrobiną mleka lub jogurtem naturalnym.

  4. Owsiankę podawaj z wcześniej przygotowanymi jagodami, masłem orzechowym i prażonymi migdałami.

Jak Ci smakowała moja nocna owsianka waniliowo – jagodowa? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na koktajl jagodowo – malinowy z granolą, oczyszczające smoothie z awokado, ogórkiem i gruszką lub quinoę na mleku kokosowym z malinami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry