Wstaje rano, zaglądam do lodówki i wyjmuje zdrowe i pyszne śniadanko! Lubicie tak? Mój sposób na taki piękny poranek to nocna owsianka waniliowo – jagodowa. Moje ulubione dodatki do niej to masło orzechowe i prażone migdały. No i obłędny sos jagodowy, który także przyrządzam dzień wcześniej, jednak możecie iść na łatwiznę i dodać dżem jagodowy z dobrym składem.
Składniki:
- kubek płatków owsianych
- 1 i 1/2 kubka mleka (krowie lub roślinne)
- 1/2 łyżki miodu
- łyżka siemienia lnianego (nasiona)
- łyżeczka pasty waniliowej
- 300 g mrożonych jagód
- łyżka cukru kokosowego
Do podania:
- masło orzechowe
- prażone migdały
Wykonanie:
PORCJE: 2-3
- Sos jagodowy:
Najpierw w rondelku umieść jagody z łyżką cukru kokosowego. Owoce gotuj tak długo, aż zgęstnieją, mieszając od czasu do czasu. Na koniec odstaw do przestygnięcia.
-
Do dużego słoika wsyp kubek płatków owsianych. Następnie wlej mleko, dodaj pastę waniliową i miód i całość dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Następnego dnia owsiankę wyjmij i wymieszaj. Jeśli jest za gęsta, to możesz rozcieńczyć ją odrobiną mleka lub jogurtem naturalnym.
-
Owsiankę podawaj z wcześniej przygotowanymi jagodami, masłem orzechowym i prażonymi migdałami.
Jak Ci smakowała moja nocna owsianka waniliowo – jagodowa? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na koktajl jagodowo – malinowy z granolą, oczyszczające smoothie z awokado, ogórkiem i gruszką lub quinoę na mleku kokosowym z malinami.