Pieczone placki warzywne z łososiem i awokado

Te pieczone placki warzywne z łososiem i awokado, podane z odrobiną kwaśnej śmietany oraz oprószone szczypiorkiem to nie tylko pyszne fit śniadanie. Uwielbiam je też przyrządzić na lekką kolację lub jako zdrową przekąskę. Moje dzieci jedzą bez żadnych dodatków, a ja lubię je łączyć z różnymi smakami. Takie placuszki można jeść bez wyrzutów sumienia, w końcu są to prawie same warzywa, i to jeszcze pieczone!

Pieczone placki warzywne z łososiem i awokado

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g cukinii
  • 50 g marchewki
  • jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżka oliwy z oliwek

Do podania:

  • łosoś wędzony na zimno
  • awokado
  • śmietana 18%
  • szczypior
  • cytryna

Wykonanie:

PORCJE: 10 – 12 placków

  1. Najpierw obierz ziemniaki oraz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj w ten sam sposób. Następnie warzywa umieść w misce, porządnie oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut, aż puszczą wodę. Po tym czasie dokładnie odciśnij w dłoniach.

  2. Tak przygotowane warzywa ponownie umieść w misce. Wsyp mąkę, wbij jajko, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. Na tym etapie już nie dodawałam soli, ponieważ podawałam je z łososiem wędzonym, który również ma mocny smak. Jeśli jednak lubisz bardziej słone potrawy, to można je doprawić jeszcze odrobiną soli. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj porcję masy i formuj cienkie placki.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 – 40 minut aż będą ładnie zrumienione.

  5. Placki świetnie komponują się podane z dojrzałym awokado, wędzonym łososiem skropionym cytryną, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.

Jak Ci smakowały moje pieczone placki warzywne z łososiem i awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na bananowe pankejki albo banany w cieście lub lekkie kotleciki z łososia z kaparami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top