Te pieczone placki warzywne z łososiem i awokado, podane z odrobiną kwaśnej śmietany oraz oprószone szczypiorkiem to nie tylko pyszne fit śniadanie. Uwielbiam je też przyrządzić na lekką kolację lub jako zdrową przekąskę. Moje dzieci jedzą bez żadnych dodatków, a ja lubię je łączyć z różnymi smakami. Takie placuszki można jeść bez wyrzutów sumienia, w końcu są to prawie same warzywa, i to jeszcze pieczone!
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 100 g cukinii
- 50 g marchewki
- jajko
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
- łosoś wędzony na zimno
- awokado
- śmietana 18%
- szczypior
- cytryna
Wykonanie:
PORCJE: 10 – 12 placków
-
Najpierw obierz ziemniaki oraz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z cukinii odetnij końcówki i zetrzyj w ten sam sposób. Następnie warzywa umieść w misce, porządnie oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut, aż puszczą wodę. Po tym czasie dokładnie odciśnij w dłoniach.
-
Tak przygotowane warzywa ponownie umieść w misce. Wsyp mąkę, wbij jajko, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i dopraw pieprzem. Na tym etapie już nie dodawałam soli, ponieważ podawałam je z łososiem wędzonym, który również ma mocny smak. Jeśli jednak lubisz bardziej słone potrawy, to można je doprawić jeszcze odrobiną soli. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
-
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj porcję masy i formuj cienkie placki.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 – 40 minut aż będą ładnie zrumienione.
-
Placki świetnie komponują się podane z dojrzałym awokado, wędzonym łososiem skropionym cytryną, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną.
Jak Ci smakowały moje pieczone placki warzywne z łososiem i awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na bananowe pankejki albo banany w cieście lub lekkie kotleciki z łososia z kaparami.