Postanowiłam ostatnio, że będę jadła więcej różnego rodzaju kasz, bo są bardzo zdrowe. Zaczęłam więc od jaglanej w wersji słodkiej, ale nadal zdrowej. Przygotowałam nocną jaglankę z malinami, miodem i dodatkiem migdałów i kokosa. Taka nocna jaglanka może być też świetnym deserem, dlatego przygotowuję sobie więcej słoiczków, zakręcam i wkładam do lodówki. Przechowuję je nawet do 3 dni i jak tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego lub nie mam czasu na przyrządzenie śniadania, wyjmuję taką porcję z lodówki, wrzucam kilka smacznych dodatków i gotowe.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- mleko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- szklanka mrożonych malin
- 2 łyżeczki miodu
Do podania:
- mrożone maliny
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady
- płatki migdałowe
- świeże owoce (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
- Najpierw ugotuj kaszę jaglaną.
100 g kaszy jaglanej wypłucz na sitku pod bieżącą wodą i ugotuj na mleku w proporcjach 2:1 (2 szklanki mleka na szklankę kaszy). Dopraw też szczyptą soli.
-
Przygotuj dwa nieduże słoiczki i rozłóż do nich po równo kaszy.
-
Następnie wlej po około 60 ml mleka, dodaj po 1/2 szklanki mrożonych malin, po łyżce wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych. Na koniec dodaj po łyżeczce miodu i wymieszaj.
-
Słoiczki zakręć i wstaw na noc do lodówki.
-
Po wyjęciu z lodówki wstrząśnij, odkręć wieczko. Na wierzchu ułóż mrożone maliny, posiekaną gorzką czekoladę i oprósz płatkami migdałów.
Jak Ci smakowała moja nocna jaglanka z malinami i miodem? Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na jogurt orzechowy z truskawkami lub koktajl jagodowo – malinowy z granolą.