Nocna jaglanka z malinami i miodem

Postanowiłam ostatnio, że będę jadła więcej różnego rodzaju kasz, bo są bardzo zdrowe. Zaczęłam więc od jaglanej w wersji słodkiej, ale nadal zdrowej. Przygotowałam nocną jaglankę z malinami, miodem i dodatkiem migdałów i kokosa. Taka nocna jaglanka może być też świetnym deserem, dlatego przygotowuję sobie więcej słoiczków, zakręcam i wkładam do lodówki. Przechowuję je nawet do 3 dni i jak tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego lub nie mam czasu na przyrządzenie śniadania, wyjmuję taką porcję z lodówki, wrzucam kilka smacznych dodatków i gotowe.

Nocna jaglanka z malinami i miodem

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • mleko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżeczki miodu

Do podania:

  • mrożone maliny
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe
  • świeże owoce (opcjonalnie)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj kaszę jaglaną.

    100 g kaszy jaglanej wypłucz na sitku pod bieżącą wodą i ugotuj na mleku w proporcjach 2:1 (2 szklanki mleka na szklankę kaszy). Dopraw też szczyptą soli.

  2. Przygotuj dwa nieduże słoiczki i rozłóż do nich po równo kaszy.

  3. Następnie wlej po około 60 ml mleka, dodaj po 1/2 szklanki mrożonych malin, po łyżce wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych. Na koniec dodaj po łyżeczce miodu i wymieszaj.

  4. Słoiczki zakręć i wstaw na noc do lodówki.

  5. Po wyjęciu z lodówki wstrząśnij, odkręć wieczko. Na wierzchu ułóż mrożone maliny, posiekaną gorzką czekoladę i oprósz płatkami migdałów.

Jak Ci smakowała moja nocna jaglanka z malinami i miodem? Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na jogurt orzechowy z truskawkami lub koktajl jagodowo – malinowy z granolą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top