Pomidorowe risotto z krewetkami i chilli

Kremowe, gładkie i mocno pomidorowe, a przy tym bardzo aromatyczne dzięki krewetkom przyrządzonym na maśle dodatkiem czosnku i papryczki chilli. W tym daniu zamknęłam wszystkie moje ulubione smaki. Pomidorowe risotto z krewetkami to potrawa, którą lubię przygotować w weekendowy wieczór i podać w towarzystwie dobrze schłodzonego wytrwanego białego wina, najlepiej Sauvignon Blanc. To co, macie już plan na wieczór?

Pomidorowe risotto z krewetkami i chilli

Składniki:

  • 200 g krewetek (mrożonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna mała świeża papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 400 ml bulionu warzywnego, mięsnego ewentualnie wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g ryżu Arborio
  • sól, pieprz
  • garść tartego parmezanu
  • masło
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw rozmroź krewetki lub przelej je na sitku 2-3 litrami wrzątku bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.

  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i dodaj drobno posiekaną, oczyszczoną z pestek czerwoną papryczkę chilli. Podsmaż przez 1-2 minuty. Dopraw solą.

  3. Na patelnię dodaj krewetki i smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, przełóż całość na talerzyk i przykryj.

  4. Patelnię ponownie rozgrzej, wlej oliwę z oliwek i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli i dopraw solą.

  5. Następnie dodaj suchy ryż i podsmażaj przez około pół minuty, często mieszając. Po tym czasie zacznij wlewać stopniowo bulion na przemian z pomidorami. Gotuj na małym ogniu i często mieszaj. Kiedy tylko ryż wchłonie płyn dolewaj bulion i dodawaj pomidory. Ryż powinien być ugotowany al dente, a konsystencja powinna być kremowa. Jeśli zabraknie bulionu, możesz dolać dolewać gorącej wody. Może być też tak, że nie zużyjesz całego bulionu.
    Jeśli chodzi o to risotto z pomidorami, to w ostateczności możesz je przyrządzić na bazie samej gorącej wody i też będzie smaczne.

  6. Ryż zdejmij z palnika i dodaj 2 łyżki masła oraz garść tartego parmezanu. Całość wymieszaj.

  7. Na koniec risotto przełóż na talerze i ułóż na nim wcześniej przygotowane krewetki wraz z powstałym sosem.

Jak Ci smakowało moje pomidorowe risotto z krewetkami i chilli? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania główne, to sprawdź też moje przepisy na Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński, lekkie kotleciki z łososia z kaparami lub wegetariańskie curry z dynią,

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry