Obowiązkowa pozycja w moim menu na Wielkanoc. Najczęściej piekę cytrynową, ale w tym roku postawiłam na limonki, żeby aż tak nie wiało nudą 😉 Ta babka limonkowa to najpyszniejsze ciasto jakie może być, a jej wykonanie jest dziecinnie proste. Aromat i kwaśny smak limonek oraz słodki lukier, którym oblewam na koniec ciasto, dają naprawdę smakowite połączenie.
Składniki:
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g cukru
- 120 ml mleka
- 120 g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 3 limonek
- 50 ml soku z limonki, około 4 łyżki
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z limonki
Wykonanie:
PORCJE: keksówka 25 cm x 11 cm
-
Najpierw wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.
-
W rondelku rozpuść masło w mleku i odstaw do przestygnięcia.
-
W międzyczasie do suchych składników dodaj skórkę otartą z 3 limonek oraz wlej 50 ml soku z limonki.
-
Następnie dodaj przestudzoną mieszaninę mleka z masłem i wbij 2 jajka.
-
Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
-
Formę do pieczenia natrzyj masłem i wlej masę na ciasto.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45-55 minut, do „suchego patyczka”.
-
Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
- Lukier:
Wymieszaj cukier puder z sokiem z limonki, tak żeby powstał lukier.
-
Przestudzoną babkę limonkową wyjmij z formy i oblej lukrem. Na koniec wierzch udekoruj otartą skórką z limonki.
Jak Ci smakowała moja najlepsza babka limonkowa? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę cytrynową z bezą włoską lub domową babkę cytrynową.