Najlepsza babka limonkowa

Obowiązkowa pozycja w moim menu na Wielkanoc. Najczęściej piekę cytrynową, ale w tym roku postawiłam na limonki, żeby aż tak nie wiało nudą 😉 Ta babka limonkowa to najpyszniejsze ciasto jakie może być, a jej wykonanie jest dziecinnie proste. Aromat i kwaśny smak limonek oraz słodki lukier, którym oblewam na koniec ciasto, dają naprawdę smakowite połączenie.

Najlepsza babka limonkowa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 50 ml soku z limonki, około 4 łyżki

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z limonki

Wykonanie:

PORCJE: keksówka 25 cm x 11 cm

  1. Najpierw wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier.

  2. W rondelku rozpuść masło w mleku i odstaw do przestygnięcia.

  3. W międzyczasie do suchych składników dodaj skórkę otartą z 3 limonek oraz wlej 50 ml soku z limonki.

  4. Następnie dodaj przestudzoną mieszaninę mleka z masłem i wbij 2 jajka.

  5. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  6. Formę do pieczenia natrzyj masłem i wlej masę na ciasto.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45-55 minut, do „suchego patyczka”.

  8. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

  9. Lukier:

    Wymieszaj cukier puder z sokiem z limonki, tak żeby powstał lukier.

  10. Przestudzoną babkę limonkową wyjmij z formy i oblej lukrem. Na koniec wierzch udekoruj otartą skórką z limonki.

Jak Ci smakowała moja najlepsza babka limonkowa? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę cytrynową z bezą włoską lub domową babkę cytrynową.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top