Domowa babka cytrynowa to nieodzowny uczestnik każdego wielkanocnego stołu, jednak smakuje równie dobrze przez cały rok. Dlatego poniższy przepis może się przydać także przy innych okazjach, a jest naprawdę prosty. W oparciu o tylko siedem składników i niewiele ponad godzinę pracy (łącznie z pieczeniem) otrzymujemy puszyste i chrupiące ciasto, będące idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Niewielka ilość cukru i tłuszczu z pewnością jest jego dodatkowym atutem. Smacznego!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- cukier puder do dekoracji
- 3 średnie jajka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 8
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.
-
Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 23×13 cm. Następnie natrzyj ją masłem i oprósz bułką tartą.
-
W misce umieść kolejno jajka, cukier, śmietanę i olej i dokładnie wymieszaj.
-
Później dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny.
-
Wymieszaj do połączenia składników, po czym gotową masę wlej do formy i piecz przez ok. 50 minut. Smacznego!
Lubisz piec ciasta? Smakuje Ci moja domowa babka cytrynowa? Być może zainteresują się także moje przepisy na szybki sernik z sosem borówkowym, klasyczne brownie z 5 składników lub domową szarlotkę z antonówek.
Witam
Ile jajek potrzeba do babki
3 jajka, już dodałam do listy składników. Dziękuje za zapytanie.