Domowa babka cytrynowa

Domowa babka cytrynowa to nieodzowny uczestnik każdego wielkanocnego stołu, jednak smakuje równie dobrze przez cały rok. Dlatego poniższy przepis może się przydać także przy innych okazjach, a jest naprawdę prosty. W oparciu o tylko siedem składników i niewiele ponad godzinę pracy (łącznie z pieczeniem) otrzymujemy puszyste i chrupiące ciasto, będące idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Niewielka ilość cukru i tłuszczu z pewnością jest jego dodatkowym atutem. Smacznego!

Domowa babka cytrynowa

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • cukier puder do dekoracji
  • 3 średnie jajka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 8

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.

  2. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 23×13 cm. Następnie natrzyj ją masłem i oprósz bułką tartą.

  3. W misce umieść kolejno jajka, cukier, śmietanę i olej i dokładnie wymieszaj.

  4. Później dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny.

  5. Wymieszaj do połączenia składników, po czym gotową masę wlej do formy i piecz przez ok. 50 minut. Smacznego!Domowa babka cytrynowa

Lubisz piec ciasta? Smakuje Ci moja domowa babka cytrynowa? Być może zainteresują się także moje przepisy na szybki sernik z sosem borówkowym, klasyczne brownie z 5 składników lub domową szarlotkę z antonówek.

2 thoughts on “Domowa babka cytrynowa”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry