Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit

Uwielbiasz czekoladę, ale masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu kolejnej tabliczki? Mam dla Ciebie alternatywę, czyli pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit na mące pełnoziarnistej. Prosty i szybki przepis w oparciu o naturalne kakao, brązowy cukier, miód i jogurt grecki. Idealny dla dbających o linię łasuchów, a także fanów czekolady. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/4 kubka płynnego miodu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni (mrożone wiśnie wcześniej pozostaw do rozmrożenia na noc na sitku, żeby dobrze odsączyć sok).

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 8

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.

  2. Następnie przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 20 cm, po czym natrzyj ją masłem i oprósz mąką.

  3. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre składniki i dokładnie połącz.

  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wmieszaj w masę, tak żeby wiśnie pozostały w całości.

  5. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Podawaj ze świeżymi wiśniami, tak jak na poniższym zdjęciu.Zdrowe ciasto czekoladowe z wiśniami

Smakuje Ci moje zdrowe ciasto czekoladowe z wiśniami? Sprawdź moje inne przepisy na wypieki, takie jak rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem, letnia tarta z malinami lub amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry