Uwielbiasz czekoladę, ale masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu kolejnej tabliczki? Mam dla Ciebie alternatywę, czyli pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit na mące pełnoziarnistej. Prosty i szybki przepis w oparciu o naturalne kakao, brązowy cukier, miód i jogurt grecki. Idealny dla dbających o linię łasuchów, a także fanów czekolady. Smacznego!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/4 kubka płynnego miodu
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni (mrożone wiśnie wcześniej pozostaw do rozmrożenia na noc na sitku, żeby dobrze odsączyć sok).
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 8
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.
-
Następnie przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 20 cm, po czym natrzyj ją masłem i oprósz mąką.
-
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre składniki i dokładnie połącz.
-
Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wmieszaj w masę, tak żeby wiśnie pozostały w całości.
-
Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Podawaj ze świeżymi wiśniami, tak jak na poniższym zdjęciu.
Smakuje Ci moje zdrowe ciasto czekoladowe z wiśniami? Sprawdź moje inne przepisy na wypieki, takie jak rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem, letnia tarta z malinami lub amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.