Klasyczne brownie z 5 składników

Lubisz jeść ciasta, ale ich pieczenia napawa Cię lekkim przerażeniem? Jestem pewna, że klasyczne brownie z 5 składników kompletnie zmieni Twoje nastawienie. Tylko 40 minut pracy i kilka składników, natomiast efekt zadowoli nawet największych łasuchów. Cudownie czekoladowe, niesamowicie słodkie, a do tego jeszcze ta chrupiąca skórka. Pamiętaj zawsze o tym przepisie, kiedy szykuje się wizyta gości i potrzebujesz coś słodkiego do kawy. Sukces gwarantowany!

Klasyczne brownie z 5 składników

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

PORCJE: 8

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.

  2. Przygotuj formę o wymiarach 24×18 cm, lub okrągłą o średnicy 20 cm. Natrzyj ją dokładnie masłem.

  3. W rondlu rozpuść masło, a następnie do gorącego masła dodaj połamaną czekoladę. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji.

  4. W misce wymieszaj jajka z cukrem i mąką. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem (czekoladę lekko przestudź, żeby jajka nie ścięły się przy łączeniu składników).

  5. Masę przelej do formy. Piecz 20, maksymalnie 25 minut.

  6. Ciasto po upieczeniu może wydawać się zbyt lejące, jednak po wystudzeniu będzie miało idealnie wilgotną, nie przesuszoną konsystencję.Klasyczne brownie z 5 składników

Czy smakowało Ci moje klasyczne brownie z 5 składników? Jeśli tak, to sprawdź inne moje przepisy na ciasta, takie jak tarta z brzoskwiniami w stylu rustykalnym, domowa szarlotka z antonówek z cynamonem lub letnia tarta z malinami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top