Lubisz jeść ciasta, ale ich pieczenia napawa Cię lekkim przerażeniem? Jestem pewna, że klasyczne brownie z 5 składników kompletnie zmieni Twoje nastawienie. Tylko 40 minut pracy i kilka składników, natomiast efekt zadowoli nawet największych łasuchów. Cudownie czekoladowe, niesamowicie słodkie, a do tego jeszcze ta chrupiąca skórka. Pamiętaj zawsze o tym przepisie, kiedy szykuje się wizyta gości i potrzebujesz coś słodkiego do kawy. Sukces gwarantowany!

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g cukru pudru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 min..
PORCJE: 8
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.
-
Przygotuj formę o wymiarach 24×18 cm, lub okrągłą o średnicy 20 cm. Natrzyj ją dokładnie masłem.
-
W rondlu rozpuść masło, a następnie do gorącego masła dodaj połamaną czekoladę. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji.
-
W misce wymieszaj jajka z cukrem i mąką. Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem (czekoladę lekko przestudź, żeby jajka nie ścięły się przy łączeniu składników).
-
Masę przelej do formy. Piecz 20, maksymalnie 25 minut.
-
Ciasto po upieczeniu może wydawać się zbyt lejące, jednak po wystudzeniu będzie miało idealnie wilgotną, nie przesuszoną konsystencję.
Czy smakowało Ci moje klasyczne brownie z 5 składników? Jeśli tak, to sprawdź inne moje przepisy na ciasta, takie jak tarta z brzoskwiniami w stylu rustykalnym, domowa szarlotka z antonówek z cynamonem lub letnia tarta z malinami.