Czy to już deser, czy może jeszcze śniadanie? Naleśniki z malinami w chrupiącej karmelizowanej cynamonowej skorupce to danie, które znakomicie sprawdzi się w obu przypadkach, najlepiej w towarzystwie dobrej kawy. W tym wpisie zostawiam Wam przepis na ciasto na naleśnikowe, z którego wychodzą one cienkie i są tylko z 3 składników. Dlatego możecie go użyć zarówno do dań na słodko jak i do wersji wytrawnych.
Składniki:
Naleśniki:
- jajko
- 100 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
Nadzienie:
- dżem malinowy
- świeże maliny
Cynamonowa skorupka:
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- jajko
- masło do smażenia
Wykonanie:
PORCJE: około 7-8 dużych cienkich naleśników
- Naleśniki:
Najpierw w misce roztrzep jajko, dodaj mąkę oraz mleko i dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Masa powinna być rzadka, żeby uzyskać cienkie naleśniki. Jeśli jest potrzeba użyj odrobinę więcej mleka lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
Smaż cienkie naleśniki. Tylko do usmażenia pierwszego użyj masła, potem patelnia pozstanie już odpowiednio natłuszczona.
-
Na naleśnikach rozsmaruj cienką warstwę dżemu malinowego i rozłóż kilka porwanych w dłoniach świeżych malin ( 3-4 maliny). Następnie zwiń jak krokiety.
-
W miseczce wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem.
-
W kolejnej miseczce roztrzep widelcem jajko.
-
Krokiety natrzyj cienką warstwą roztrzepanego jajka, najlepiej pędzelkiem. Następnie obtocz w cukrze cynamonowym.
-
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z masłem, aż cukier się skarmelizuje i powstanie chrupiąca skorupka.
-
Na koniec podawaj ze świeżymi malinami i odrobiną jogurtu naturalnego lub oblane śmietanką.
Jak Ci smakowały moje naleśniki z malinami w chrupiącej cynamonowej skorupce? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z naleśnikami, to sprawdź też moje przepisy na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, czekoladowe naleśniki z truskawkami lub naleśniki z syropem pomarańczowym.