Syrniki, czyli twarogowe placuszki, składają się tylko i wyłącznie z twarogu, jajka i odrobiny mąki. Możecie dodać razową, kukurydzianą lub inną waszą ulubioną. Wtedy danie będzie jeszcze zdrowsze. Ja przygotowałam do nich sos czereśniowy, z uwagi na to, że owoce te są tak słodkie, że nie trzeba ich dodatkowo dosładzać, a danie robi się naprawdę fit.

Składniki:
- 300 g twarogu
- 2 łyżki mąki pszennej lub innej
- szczypta soli
- jajko
- olej do smażenia
Sos z czereśni:
- 2 szklanki czereśni bez pestek
- łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej (opcjonalnie)
Wykonanie:
PORCJE: 2-3, około 7-8 placuszków
- Syrniki:
Najpierw w misce rozgnieć widelcem twaróg. Dodaj jajko, wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i rozgniataj widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę.
-
Blat oprósz porządnie mąką. Ręce zwilż wodą i nabieraj około łyżkę stołową masy serowej, formując w dłoniach okrągłe placuszki. Obtocz je w mące. Dodatkowo możesz uformować je nożem, a następnie otrzep nadmiar mąki. Masa serowa jest dość klejąca i taka powinna być, żeby placki nie były zbite i twarde w środku. Placki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
- Sos czereśniowy:
W rondelku umieść czereśnie bez pestek, opcjonalnie dodaj cukier waniliowy. Gotuj przez około 5 minut, aż owoce puszczą sok.
-
Na koniec syrniki podawaj z odrobiną jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, oblane sosem czereśniowym.
Jak Ci smakowały moje syrniki, czyli twarogowe placuszki? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na czekoladowy pudding jaglany z daktylami, nocną jaglankę z malinami i miodem lub pieczone placki warzywne z łososiem i awokado.