Jajko na chmurce z patelni

Jajko na chmurce z ubitego białka. Zaliczam je do moich ulubionych fit śniadań, które przyrządza się szybko i prosto , a danie jest smaczne i bardzo efektowne. Ja przygotowuję je na patelni, bo tak jest mi dużo wygodniej i szybciej. Możecie jednak takie jajko wstawić też do piekarnika, dzięki czemu ograniczycie ilość tłuszczu i potrawa będzie jeszcze bardziej fit .

Jajko na chmurce z patelni

Składniki:

  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek do podania
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • kromka chleba do podania
  • serek śmietankowy do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut.

PORCJE: 1

  1. Najpierw delikatnie oddziel białko od żółtka tak, żeby żółtko pozostało w całości. Następnie białko ubij na sztywno ze szczyptą soli.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, następnie wyłóż łyżką ubitą pianę z białka. Uformuj z niego gniazdo, a na środku zrób wgłębienie i wlej do niego żółtko.

  3. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-8 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.

  4. Jajko na chmurce podaj na grzance posmarowanej serkiem śmietankowym. Na koniec całość oprósz szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem oraz dopraw solą do smaku.

Jak Ci smakowało moje jajko na chmurce z patelni? Jeśli szukasz innych pomysłów na fit śniadania, to sprawdź też moje przepisy na nocną jaglankę z malinami i miodem, pieczone placki warzywne z łososiem i awokado lub jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry