Jajko na chmurce z ubitego białka. Zaliczam je do moich ulubionych fit śniadań, które przyrządza się szybko i prosto , a danie jest smaczne i bardzo efektowne. Ja przygotowuję je na patelni, bo tak jest mi dużo wygodniej i szybciej. Możecie jednak takie jajko wstawić też do piekarnika, dzięki czemu ograniczycie ilość tłuszczu i potrawa będzie jeszcze bardziej fit .
Składniki:
- jajko
- sól
- olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek do podania
- pomidorki koktajlowe do podania
- kromka chleba do podania
- serek śmietankowy do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 1
-
Najpierw delikatnie oddziel białko od żółtka tak, żeby żółtko pozostało w całości. Następnie białko ubij na sztywno ze szczyptą soli.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, następnie wyłóż łyżką ubitą pianę z białka. Uformuj z niego gniazdo, a na środku zrób wgłębienie i wlej do niego żółtko.
-
Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-8 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.
-
Jajko na chmurce podaj na grzance posmarowanej serkiem śmietankowym. Na koniec całość oprósz szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem oraz dopraw solą do smaku.
Jak Ci smakowało moje jajko na chmurce z patelni? Jeśli szukasz innych pomysłów na fit śniadania, to sprawdź też moje przepisy na nocną jaglankę z malinami i miodem, pieczone placki warzywne z łososiem i awokado lub jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą.