Lubię spędzać długie niedzielne poranki przy stole z dobrą kawką, ale przede wszystkim przy smakowitym śniadaniu. Też tak macie? Lubicie przeciągnąć niedzielne śniadania aż do obiadu? Jakie są wasze ulubione śniadaniowe potrawy na takie okazje? Jednym z moich faworytów na późne niedzielne poranki są twarogowe placuszki aromatyzowane skórką z cytryny i polane słodzonym daktylami sosem jagodowym. Czyż nie brzmi to pysznie?
Składniki:
- 250 g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sos jagodowy:
- szklanka jagód mrożonych lub świeżych
- 3-4 suszone daktyle
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 3-4
-
Najpierw w misce roztrzep dwa jajka, następnie dodaj twaróg i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj jogurt naturalny oraz wsyp mąkę i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj po sporej łyżce masy, lekko ją rozprowadź tworząc okrąg. Placki smaż przez około minutę, aż zaczną odchodzić od patelni, wtedy przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
- Sos jagodowy:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę. Następnie odciśnij i umieść w misie blendera, dodaj jagody i jogurt. Całość zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Jeśli używasz jagód mrożonych, najlepiej jest je rozmrozić przez noc. Na dno naczynia, w którym rozmrażasz jagody dodaj daktyle. Dzięki temu zmiękną od soku, który puszczą jagodą. Następnego dnia całość umieść w blenderze, dodaj jogurt i zmiksuj.
-
Na koniec placuszki podawaj oblane sosem jagodowym.
Jak Ci smakowały moje twarogowe placuszki ze skórką cytrynową i jagodami? Jeśli szukasz innych pomysłów ma zdrowe i słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pieczoną owsiankę z miodem i jagodami, koktajl jagodowo – malinowy z granolą lub quinoę na mleku kokosowym z malinami.