Prosta tarta ze śliwkami i dodatkiem śliwowicy skradnie Wasze serca. To ciasto jest niesamowicie proste i bardzo pyszne. Śliwki w towarzystwie kruchego ciasta i odrobiny mocnego alkoholu komponują się idealnie. Lubię je podać z lodami waniliowymi oprószone odrobiną cynamonu tak podane to dopiero rozkosz dla podniebienia!
Składniki:
- 500 g śliwek
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 2 łyżki śliwowicy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 20 minut
PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm
-
Najpierw śliwki przetnij na pół i wyjmij pestki. Następnie umieść w naczyniu, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wlej śliwowicę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
-
W misce umieść miękkie masło, wsyp cukier i ucieraj przez chwilę mikserem.
-
Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. Konsystencja powinna być sypka.
-
Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem. Następnie przełóż do niej 3/4 ciasta i delikatnie rozłóż je równomiernie w formie, tworząc boki. Ciasta nie ugniataj zbyt mocno.
-
Na spodzie rozłóż wcześniej przygotowane śliwki zewnętrzną stroną do góry wraz z powstałym sokiem (przed wyłożeniem przemieszaj).
-
Na koniec wierzch obsyp pozostałym ciastem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 – 60 minut, aż tarta będzie zrumieniona.
-
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze trochę ciepła smakuje świetnie podana z gałką lodów waniliowych.
Jak Ci smakowała moja prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na ciastka francuskie z jagodami, owoce pod kruszonką lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.
Wygląda mega apetycznie. Ładne zdjęcia robisz
Bardzo dziękuję 🙂