Prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą

Prosta tarta ze śliwkami i dodatkiem śliwowicy skradnie Wasze serca. To ciasto jest niesamowicie proste i bardzo pyszne. Śliwki w towarzystwie kruchego ciasta i odrobiny mocnego alkoholu komponują się idealnie. Lubię je podać z lodami waniliowymi oprószone odrobiną cynamonu tak podane to dopiero rozkosz dla podniebienia!

Prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 20 minut.

PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm

  1. Najpierw śliwki przetnij na pół i wyjmij pestki. Następnie umieść w naczyniu, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wlej śliwowicę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

  2. W misce umieść miękkie masło, wsyp cukier i ucieraj przez chwilę mikserem.

  3. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszaj łyżką do połączenia składników. Konsystencja powinna być sypka.

  4. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem. Następnie przełóż do niej 3/4 ciasta i delikatnie rozłóż je równomiernie w formie, tworząc boki. Ciasta nie ugniataj zbyt mocno.

  5. Na spodzie rozłóż wcześniej przygotowane śliwki zewnętrzną stroną do góry wraz z powstałym sokiem (przed wyłożeniem przemieszaj).

  6. Na koniec wierzch obsyp pozostałym ciastem.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 – 60 minut, aż tarta będzie zrumieniona.

  8. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze trochę ciepła smakuje świetnie podana z gałką lodów waniliowych.

Jak Ci smakowała moja prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na ciastka francuskie z jagodami, owoce pod kruszonką lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry