Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym i jagodami, wzbogacone dodatkowo o mocno cytrynowy aromat. Ten przepis jest wyjątkowo prosty i bardzo pyszny, a wszystkie smaki komponują się doskonale. Te ciastka to idealny towarzysz do kawy, tak samo gorącej jak i mrożonej, a jagody jeden z moich ulubionych smaków lata.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
- kubek świeżych lub mrożonych jagód
- 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- jajko
- cukier trzcinowy do posypania brzegów
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 15 ciastek
-
Najpierw w miseczce wymieszaj dokładnie serek śmietankowy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową oraz cukrem pudrem.
-
Delikatnie rozwałkuj ciasto francuskie. Następnie wytnij nożem 15 niedużych prostokątów i ułóż je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
-
Na każdy prostokącie ciasta francuskiego rozsmaruj niewielką ilość cytrynowego serka śmietankowego. Zostawiając około centymetr brzegów. Na serku rozłóż jagody. Mrożone wcześniej rozmroź.
-
Brzegi natrzyj roztrzepanym jajkiem, a następnie oprósz cukrem trzcinowym.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.
Jak Ci smakowały moje ciastka francuskie z jagodami? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie desery, to sprawdź też moje przepisy na serniczki malinowe bez pieczenia, owoce pod kruszonką lub domowe lody truskawkowe.