Ciastka francuskie z jagodami

Ciastka francuskie z serkiem śmietankowym i jagodami, wzbogacone dodatkowo o mocno cytrynowy aromat. Ten przepis jest wyjątkowo prosty i bardzo pyszny, a wszystkie smaki komponują się doskonale. Te ciastka to idealny towarzysz do kawy, tak samo gorącej jak i mrożonej, a jagody jeden z moich ulubionych smaków lata.

Ciastka francuskie z jagodami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
  • kubek świeżych lub mrożonych jagód
  • 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut.

PORCJE: 15 ciastek

  1. Najpierw w miseczce wymieszaj dokładnie serek śmietankowy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową oraz cukrem pudrem.

  2. Delikatnie rozwałkuj ciasto francuskie. Następnie wytnij nożem 15 niedużych prostokątów i ułóż je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.

  3. Na każdy prostokącie ciasta francuskiego rozsmaruj niewielką ilość cytrynowego serka śmietankowego. Zostawiając około centymetr brzegów. Na serku rozłóż jagody. Mrożone wcześniej rozmroź.

  4. Brzegi natrzyj roztrzepanym jajkiem, a następnie oprósz cukrem trzcinowym.

  5. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.

Jak Ci smakowały moje ciastka francuskie z jagodami? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie desery, to sprawdź też moje przepisy na serniczki malinowe bez pieczenia, owoce pod kruszonką lub domowe lody truskawkowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry