Domowe lody bananowo – truskawkowe

Domowe lody to u mnie stały repertuar, przede wszystkim dlatego, że te sklepowe najczęściej mają bardzo zły skład i jedzenie ich z taką świadomością nie stanowi dla mnie żadnej przyjemności. Tym bardziej nie chce nimi karmić swoich dzieci, a nie codziennie znajdzie się czas na wypad do rzemieślniczej lodziarni. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszne lody bananowo – truskawkowe bez dodatku cukru. Połączenie smakowe tych dwóch owoców to duet idealny, no i oczywiście nie może zabraknąć dodatku masła orzechowego.

Lody bananowo-truskawkowe z masłem orzechowym

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki mascarpone

Wykonanie:

  1. Lody bananowe:

    Najpierw w misce ubij schłodzoną śmietankę. Banany zmiksuj z masłem orzechowym na gładką jednolitą masę. Następnie bitą śmietanę wymieszaj z bananami. Masę przelej do formy, w której będziesz mrozić lody.

  2. Lody truskawkowe:

    Truskawki zmiksuj na pure wraz z mascarpone.

  3. Następnie rozlej je po powierzchni masy bananowej. Całość delikatnie przemieszaj patyczkiem tworząc „esy – floresy”.

  4. Na koniec formę z lodami przykryj folią i wstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.

Jak Ci smakowały moje domowe lody bananowo – truskawkowe? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na mus z awokado i banana z malinami, pavlovą z borówkami i truskawkami lub babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry