Domowe lody to u mnie stały repertuar, przede wszystkim dlatego, że te sklepowe najczęściej mają bardzo zły skład i jedzenie ich z taką świadomością nie stanowi dla mnie żadnej przyjemności. Tym bardziej nie chce nimi karmić swoich dzieci, a nie codziennie znajdzie się czas na wypad do rzemieślniczej lodziarni. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszne lody bananowo – truskawkowe bez dodatku cukru. Połączenie smakowe tych dwóch owoców to duet idealny, no i oczywiście nie może zabraknąć dodatku masła orzechowego.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła orzechowego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki mascarpone
Wykonanie:
- Lody bananowe:
Najpierw w misce ubij schłodzoną śmietankę. Banany zmiksuj z masłem orzechowym na gładką jednolitą masę. Następnie bitą śmietanę wymieszaj z bananami. Masę przelej do formy, w której będziesz mrozić lody.
- Lody truskawkowe:
Truskawki zmiksuj na pure wraz z mascarpone.
-
Następnie rozlej je po powierzchni masy bananowej. Całość delikatnie przemieszaj patyczkiem tworząc „esy – floresy”.
-
Na koniec formę z lodami przykryj folią i wstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.
Jak Ci smakowały moje domowe lody bananowo – truskawkowe? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na mus z awokado i banana z malinami, pavlovą z borówkami i truskawkami lub babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym.