Chlebek bananowy z kawałkami czekolady

Kiedy jesteś w sytuacji, że musisz na szybko przygotować ciasto a lodówka świeci pustkami, to możesz skorzystać z tego ekspresowego przepisu na pyszny chlebek bananowy z kawałkami czekolady. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, zachowując przy tym puszystość, a słodycz bananów doskonale współgra z gorzką czekoladą. Możesz go także użyć jako słodką kromkę, która posmarujesz dżemem lub masłem orzechowym.

Chlebek bananowy z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 średniej wielkości banany + opcjonalnie 1 do ułożeniu na wierzchu
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • saszetka cukru waniliowego
  • 70 g czekolady deserowej

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina i 10 minut

  1. Najpierw małą prostokątną formę do pieczenia o wymiarach około 24 x 23 cm nasmaruj masłem.

  2. W misce zmiksuj lub rozgnieć widelcem banany. Dodaj jajka, wlej roztopione i wystudzone masło. Wymieszaj do połączenia składników i wsyp brązowy cukier i cukier waniliowy. Następnie całość ponownie dokładnie wymieszaj.

  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i połącz z mokrymi.

  4. Czekoladę posiekaj z grubsza, dodaj do masy bananowej i znowu wymieszaj.

  5. Na koniec ciasto przełóż do formy, a na wierzchu ułóż przekrojonego na pół banana. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 45 -50 minut

Jak Ci się udał mój chlebek bananowy z kawałkami czekolady? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też moje przepisy na ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym lub korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową.

2 thoughts on “Chlebek bananowy z kawałkami czekolady”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top