Kiedy jesteś w sytuacji, że musisz na szybko przygotować ciasto a lodówka świeci pustkami, to możesz skorzystać z tego ekspresowego przepisu na pyszny chlebek bananowy z kawałkami czekolady. Ma przyjemnie wilgotną konsystencję, zachowując przy tym puszystość, a słodycz bananów doskonale współgra z gorzką czekoladą. Możesz go także użyć jako słodką kromkę, która posmarujesz dżemem lub masłem orzechowym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 średniej wielkości banany + opcjonalnie 1 do ułożeniu na wierzchu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- saszetka cukru waniliowego
- 70 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 10 minut
-
Najpierw małą prostokątną formę do pieczenia o wymiarach około 24 x 23 cm nasmaruj masłem.
-
W misce zmiksuj lub rozgnieć widelcem banany. Dodaj jajka, wlej roztopione i wystudzone masło. Wymieszaj do połączenia składników i wsyp brązowy cukier i cukier waniliowy. Następnie całość ponownie dokładnie wymieszaj.
-
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i połącz z mokrymi.
-
Czekoladę posiekaj z grubsza, dodaj do masy bananowej i znowu wymieszaj.
-
Na koniec ciasto przełóż do formy, a na wierzchu ułóż przekrojonego na pół banana. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 45 -50 minut
Jak Ci się udał mój chlebek bananowy z kawałkami czekolady? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też moje przepisy na ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym lub korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową.
Wyszło pyszne! Piekłam w formie na babę, taką z dziurką w środku. Dziękuję!
Super!!! następnym razem prześlij zdjęcie:)