Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejne ciasto z serii szybkie i pyszne. Tym razem upiekłam prosty sernik ze słodkim kajmakiem i słonymi orzeszkami ziemnymi. Jednak nie obawiajcie się, ten sernik zawsze wychodzi i ma idealnie kremową, delikatną i gładką konsystencję. Do masy użyłam tylko jajek, dobrej jakości twarogu i cukru, bez żadnych zbędnych dodatków, żeby było zdrowiej. Spód oraz boki zrobiłam ze słonych krakersów, natomiast wierzch oblałam pysznym słodkim kajmakiem, który po prostu idealnie komponuje się z lekko słonym spodem i słodko – kwaśną masą sernikową. Na koniec jeszcze posypka ze słonych orzeszków ziemnych i powiem Wam, że to jest to!!!
Składniki:
Spód:
- 180 g słonych krakersów
- 40 g masła
Masa sernikowa:
- 3 średnie jajka
- 650 g twarogu na sernik, najlepiej takiego o najprostszym składzie. W moim było tylko mleko i kultury bakterii fermentacji mlekowej.
- 150 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
Polewa:
- 1/2 puszki kajmaku (w składzie tylko mleko zagęszczone)
- Garść prażonych i solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 18-20 cm
- Spód:
Najpierw w rondelku rozpuść masło. Krakersy rozdrobnij w malakserze na piasek. Następnie wlej masło i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
-
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem. Rozkruszone krakersy przesyp do formy. Uformuj spód wraz z bokami, o wysokości około 4-5 cm.
- Masa sernikowa:
W misce umieść twaróg, jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Miksuj na najniższych obrotach, tak żeby masa była jak najmniej napowietrzona.
-
Masę sernikową przelej do formy i wyrównaj wierzch.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Brzegi sernika mogą się delikatnie zrumienić, a sernik urośnie.
Jeśli sernik będzie się szybciej spiekał po bokach, wyjmij go wcześniej. Jego konsystencja zaraz po upieczeniu nie powinna być mocno zwarta. -
Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego przestygnięcia, po tym czasie sernik opadnie i wyrówna się. Następnie wstaw do lodówki na całą noc.
-
Kajmak podgrzej w rondelku i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję bez grudek. Przestygniętą masę krówkową wylej na sernik.
-
Na koniec wierzch oprósz orzeszkami ziemnymi.
Jak Ci smakował mój prosty sernik z kajmakiem i orzeszkami ziemnymi? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta, to sprawdź też moje przepisy na sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą lub szybką tartę ze śliwkami i cukrem cynamonowym.
Zrobiłam pierwszy raz na imprezę u znajomych – nie chcieli mi uwierzyć, że sama go upiekłam, a nie kupiłam w piekarni. Bardzo polecam, właśnie piekę drugi raz.