Za oknem wiosna w pełni, a słoneczko zaczyna przypiekać coraz mocniej. Jeśli szukasz przepisu na lekki i orzeźwiający, ale pełnowartościowy lunch, to moja kremowa zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Bardzo prosty przepis w oparciu o wywar warzywny, przy tym sezonowe składniki i smaki, które wszyscy doskonale pamiętamy już od dzieciństwa. Prawdziwy wiosenny klasyk w wersji wegetariańskiej, dlatego spróbuj go koniecznie!
Składniki:
Wywar warzywny:
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1/4 części selera
- mały por
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- sól
Baza zupy:
- 3 duże garście drobno pokrojonego świeżego szczawiu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- czarnuszka
- koper
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 20 minut
PORCJE: 4
-
Najpierw przygotuj wywar. W tym celu wszystkie składniki z wyjątkiem ziemniaków, zalej 6 szklankami wody i gotuj pod przykryciem
na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze 20 minut. -
Powstały wywar odcedź na sitku i przelej do rondla, w którym będziesz przygotowywać zupę. Do wywaru
dodaj ziemniaki i pokrojony szczaw, a następnie gotuj przez 10 minut. -
Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj masło i zmiksuj zupę.
-
Na koniec do zupy dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
-
Ugotuj jajka w koszulkach. W tym celu w niedużym rondelku zagotuj wodę z octem. Następnie zmniejsz temperaturę, żeby woda lekko bulgotała. Najpierw jajko wbij do miseczki. W garnku zamieszaj delikatny wir, powoli wlej jajko na środek wiru i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij jajko cedzakiem na talerzyk. Tą samą czynność powtórz z kolejnymi jajkami.
-
Zupę podawaj z jajkiem, dla smaku i dekoracji posyp ją także czarnuszką i koperkiem.
Smakuje Ci kremowa zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce? W taki razie sprawdź także moje inne przepisy na zupy, takie jak krem ze szparagów z mlekiem kokosowym oraz kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio.