Steki z kalafiora z pesto to moja obiadowa propozycja dla prawdziwych warzywożerców. Są sycące, chrupiące i pełne smaku, z dodatkami we włoskim stylu. Najlepsze jednak jest to, że robisz je bardzo szybko i to z kilku powszechnie dostępnych składników. To co, gotujemy razem?
Składniki:
- mały kalafior
- pesto bazyliowe
- 150 g mozarelli w kulce
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser Grana Padano do posypania
- sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
-
Najpierw ze środkowej części kalafiora wytnij 3-4 plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy plaster dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
-
Następnie steki z kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdego z nich natrzyj 2-3 łyżeczkami pesto.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C w trybie termoobieg przez 15 minut.
-
Wyjmij blaszkę z piekarnika i na każdym steku rozłoż pokrojoną w plastry mozarellę (odsącz ją najpierw na ręczniku papierowym) oraz kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
-
Na koniec steki oprósz startym serem Grana Padano i ponownie wstaw do piekarnika (tym razem rozgrzanego do 220°C, tryb termoobieg plus górna grzałka) na 10-15 minut. Po wyjęciu możesz jeszcze całość skropić pesto.