Steki z kalafiora z pesto

Steki z kalafiora z pesto to moja obiadowa propozycja dla prawdziwych warzywożerców. Są sycące, chrupiące i pełne smaku, z dodatkami we włoskim stylu. Najlepsze jednak jest to, że robisz je bardzo szybko i to z kilku powszechnie dostępnych składników. To co, gotujemy razem?

Steki z kalafiora

Składniki:

  • mały kalafior
  • pesto bazyliowe
  • 150 g mozarelli w kulce
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser Grana Padano do posypania
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut

  1. Najpierw ze środkowej części kalafiora wytnij 3-4 plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy plaster dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  2. Następnie steki z kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdego z nich natrzyj 2-3 łyżeczkami pesto.

  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C w trybie termoobieg przez 15 minut.

  4. Wyjmij blaszkę z piekarnika i na każdym steku rozłoż pokrojoną w plastry mozarellę (odsącz ją najpierw na ręczniku papierowym) oraz kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

  5. Na koniec steki oprósz startym serem Grana Padano i ponownie wstaw do piekarnika (tym razem rozgrzanego do 220°C, tryb termoobieg plus górna grzałka) na 10-15 minut. Po wyjęciu możesz jeszcze całość skropić pesto.Steki z kalafiora

Jak Ci smakowały moje steki z kalafiora z pesto? Jeśli szukasz ispiracji więcej potraw wegetariańskich, to sprawdź też moja przepisy na zupę krem ze szparagów lub fryty z masłem czosnkowo-pietruszkowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top