Domowe fryty z masłem czosnkowo – pietruszkowym. Chrupiące, złociste i bardzo aromatyczne. Stanowią przepyszną przekąskę na wieczór filmowy, czy spotkanie z przyjaciółmi. Banalnie proste w wykonaniu. Wystarczy pokroić ziemniaki w paski i wstawić do piekarnika, reszta dzieje się już tam. Na koniec jeszcze bardzo gorące przesypuję do miski i dodaję przygotowane wcześniej masło czosnkowo – pietruszkowe, które pod wpływem ciepła roztapia się i pokrywa frytki.
Składniki na fryty z masłem czosnkowo – pietruszkowym:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 2 małe ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól
Wykonanie:
PORCJE: 2-3
-
Najpierw obierz ziemniaki i opłucz zimną wodą. Następnie pokrój w paski. Powinny być mniej więcej takiej samej grubości, żeby frytki upiekły się równomiernie. Pokrojone ziemniaki dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
-
Ziemniaki przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie oblej je łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Najlepiej rękoma, żeby tłuszcz dobrze pokrył każdy pasek ziemniaka. Rozłóż na blaszce tak, żeby nie leżały na sobie.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 – 60 minut, aż będą zrumienione.
-
W między czasie przygotuj masło czosnkowe. W tym celu do miseczki dodaj łyżkę miękkiego masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Upieczone, jeszcze gorące frytki przesyp do miski i dodaj masło czosnkowe. Całość mieszaj, aż masło się roztopi i pokryje każdą frytkę.
-
Gotowe fryty przełóż na półmisek i dopraw solą.
Jak smakowały Ci moje fryty z masłem czosnkowo – pietruszkowym?
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste przekąski do filmu sprawdź koniecznie przepis na nachos ze świeżą salsą pomidorową, bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka lub pieczony camembert.