Deska serów sprawdzi się najlepiej na spotkaniu z przyjaciółmi, imprezie, a także wieczorze filmowym w domu. Prosta, nie wymagająca dużego wkładu pracy, a zapewniająca wspaniały efekt wizualny i smakowy oraz doskonały dodatek do butelki dobrego wina. Jak przygotować deskę serów? Zacznijmy od samej deski. Powinna ona być z naturalnego materiału, drewniana, kamienna lub szklana. Taka deska zapewni nam estetyczny wygląd końcowy.
Wybór serów na deskę
Ważna jest różnorodność smakowa i tekstura. Dobrze jest łączyć różnego rodzaju sery w zależności od twardości, kraju pochodzenia oraz mleka z jakiego powstały. Przykładowo, sery twarde to między innymi Parmezan, Grana Padano, Pecorino. Sery miękkie: brie, camembert, Taleggio. Sery półtwarde: Gouda, Gruyere czy Cheddar. Podział serów ze względu na rodzaj mleka: kozie – charakteryzują się wyrazistym smakiem i są lekko strawne. Owcze natomiast mają smak słodko-orzechowy. Sery z mleka krowiego są maślane, śmietankowe w smaku i zawierają dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo mamy jeszcze sery z przerostem niebieskiej pleśni takie jak: Roquefort, Gorgonzola, Błękitny Lazur oraz sery świeże: Mozzarella, Ricotta, Feta czy Haloumi. Jak widać wybór jest naprawdę duży i bardzo różnorodny, dzięki czemu możemy uzyskać wielowymiarowość smakową.
Wędliny
Tutaj również jest wiele rodzajów, smaków i aromatów. Jednak warto skupić się na 3-4 rodzajach. Do mojej deski najczęściej wybieram włoską szynkę dojrzewającą Prosciutto, salami oraz węgierską kiełbasę podsuszaną pikantną. Najważniejsze, żeby wędliny były dobrej jakości i o dobrym składzie.
Jakie dodatki do deski serów?
- słodkie – owoce – z serami i wędlinami świetnie komponują się jabłka, gruszki, winogrona, figi. Owoce sezonowe: borówki, maliny, truskawki, śliwki.
- słone – oliwki, krakersy, grissini, grzanki
- bakalie i suszone owoce – żurawina, morele, orzechy pekan, włoskie
- dodatki mokre – oliwa z oliwek, miód, ocet balsamiczny
Jak dobrać wino?
Podstawowa zasada łączenia wina z serami to: Im bardziej wyrazisty ser tym bardziej wyraziste wino powinniśmy do niego podać. Większość serów podaje się z winem czerwonym. Ja zaserwowałam czerwone wytrawne wino Cono Sur Bicicleta Reserva Carmenere pochodzące z Chile. Jedwabiste, gładkie, pełne owocowych smaków, gdzie dominują aromaty malin, truskawek i pieprzu. Idealnie komponuje się z serami z mleka krowiego, takimi jak gouda, cheddar, parmezan czy grana padano. Białe wino dobrze sprawdzi się do lżejszych serów: mozzarella, feta, sery kozie. Tu wybrałam rześkie wytrawne wino Cono Sur Bicicleta Reserva Chardonnay również z Chile. Bukiet jest pełen owoców tropikalnych i cytrusowych z nutą kwiatową.