Kremowy, ciągnący się i aromatyczny. Czy może być lepsza przekąska niż pieczony camembert? Moja wersja jest z dodatkiem kwaśnych malin przełamanych słodkim miodem, obsypana sporą ilością chrupiących słonych pistacji i z nutką pachnącego rozmarynu. Do tego jeszcze chrupiąca bagietka i mamy wymarzony zestaw na wieczór z butelką dobrego, czerwonego wina.
Składniki:
- ser camembert ok. 200 g
- 5-6 świeżych malin
- garść solonych pistacji
- kilka listków świeżego rozmarynu
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
-
Przygotuj dwa razy większą powierzchnię papieru do pieczenia, niż ser. Papier zgnieć w dłoniach, następnie rozwiń i ułóż na nim okrągły camembert. Papierem otul boki sera, tak żeby stworzyć lekko podniesione boki.
-
Górną powierzchnię sera natnij tworząc dużą kratkę pozostawiając około pół centymetra odstępu od krawędzi.
-
Na wierzchu ułóż kilka listków rozmarynu i oblej łyżeczką miodu. Następnie na środku sera ułóż świeże maliny. Na koniec obsyp z grubsza posiekanymi pistacjami.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
-
Pieczony camembert podawaj z chrupiącą bagietką. Możesz dodatkowo oblać odrobiną miodu.
Jak Ci smakował mój pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami, ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem lub zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado.