Pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem

Kremowy, ciągnący się i aromatyczny. Czy może być lepsza przekąska niż pieczony camembert? Moja wersja jest z dodatkiem kwaśnych malin przełamanych słodkim miodem, obsypana sporą ilością chrupiących słonych pistacji i z nutką pachnącego rozmarynu. Do tego jeszcze chrupiąca bagietka i mamy wymarzony zestaw na wieczór z butelką dobrego, czerwonego wina.

pieczony camembert z malinami, miodem, pistacjami i rozmarynem

Składniki:

  • ser camembert ok. 200 g
  • 5-6 świeżych malin
  • garść solonych pistacji
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Przygotuj dwa razy większą powierzchnię papieru do pieczenia, niż ser. Papier zgnieć w dłoniach, następnie rozwiń i ułóż na nim okrągły camembert. Papierem otul boki sera, tak żeby stworzyć lekko podniesione boki.

  2. Górną powierzchnię sera natnij tworząc dużą kratkę pozostawiając około pół centymetra odstępu od krawędzi.

  3. Na wierzchu ułóż kilka listków rozmarynu i oblej łyżeczką miodu. Następnie na środku sera ułóż świeże maliny. Na koniec obsyp z grubsza posiekanymi pistacjami.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

  5. Pieczony camembert podawaj z chrupiącą bagietką. Możesz dodatkowo oblać odrobiną miodu.

Jak Ci smakował mój pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami, ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem lub zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry