Chrupiące skrzydełka z kurczaka

Te chrupiące skrzydełka z piekarnika mają obłędnie kruchą skórkę i są po prostu przepyszne. Efekt ten osiągam dzięki użyciu proszku do pieczenia i wysokiej temperaturze, w której są pieczone, a także dlatego, że solę je dopiero po upieczeniu. Pamiętajcie również, żeby mięso po umyciu dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dopiero przed samym podaniem oblewam je roztopionym masłem z czosnkiem, chilli i solą co sprawia, że nabierają dodatkowego smaku.

Chrupiące skrzydełka z piekarnika

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • szczypior do podania

Dip:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw umyj skrzydełka, następnie podziel je na dwie części. W tym celu skrzydełko natnij w okolicach stawu, następnie złam go i przekrój nożem pomiędzy kośćmi. Mięso bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dzięki temu zyska na chrupkości.

  2. Następnie dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie rękoma wetrzyj w skrzydełka. Proszek do pieczenia sprawia, że będą jeszcze bardziej chrupiące.

  3. Kratkę do pieczenia natrzyj olejem, żeby mięso nie przykleiło się do niej i ułóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 35-45 minut. Na tym etapie nie solę mięsa, ponieważ dzięki temu jest jeszcze mocniej chrupiące.

  5. Dip:

    W międzyczasie przygotuj dip. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, ketchupem, sosem worcestershire i słodką papryką.

  6. Marynata do skrzydełek:

    W rondelku podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek z dwoma łyżkami roztopionego masła i solą (użyłam 3/4 łyżeczki soli). Na koniec dodaj pieprz cayenne.

  7. Kiedy kurczak będzie gotowy wyjmij go z piekarnika, przełóż do miski i wlej do nich gorącą marynatę, a następnie wymieszaj.

  8. Tak przygotowane chrupiące skrzydełka na koniec obsyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z dipem i świeżymi warzywami.

Jak Ci smakowały moje chrupiące skrzydełka z kurczaka? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski, to sprawdź też moje przepisy na pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem lub hummus w stylu greckim z fetą i warzywami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry