Te chrupiące skrzydełka z piekarnika mają obłędnie kruchą skórkę i są po prostu przepyszne. Efekt ten osiągam dzięki użyciu proszku do pieczenia i wysokiej temperaturze, w której są pieczone, a także dlatego, że solę je dopiero po upieczeniu. Pamiętajcie również, żeby mięso po umyciu dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dopiero przed samym podaniem oblewam je roztopionym masłem z czosnkiem, chilli i solą co sprawia, że nabierają dodatkowego smaku.
Składniki:
- 6 skrzydełek z kurczaka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- szczypior do podania
Dip:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw umyj skrzydełka, następnie podziel je na dwie części. W tym celu skrzydełko natnij w okolicach stawu, następnie złam go i przekrój nożem pomiędzy kośćmi. Mięso bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dzięki temu zyska na chrupkości.
-
Następnie dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie rękoma wetrzyj w skrzydełka. Proszek do pieczenia sprawia, że będą jeszcze bardziej chrupiące.
-
Kratkę do pieczenia natrzyj olejem, żeby mięso nie przykleiło się do niej i ułóż ją na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 35-45 minut. Na tym etapie nie solę mięsa, ponieważ dzięki temu jest jeszcze mocniej chrupiące.
- Dip:
W międzyczasie przygotuj dip. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, ketchupem, sosem worcestershire i słodką papryką.
- Marynata do skrzydełek:
W rondelku podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek z dwoma łyżkami roztopionego masła i solą (użyłam 3/4 łyżeczki soli). Na koniec dodaj pieprz cayenne.
-
Kiedy kurczak będzie gotowy wyjmij go z piekarnika, przełóż do miski i wlej do nich gorącą marynatę, a następnie wymieszaj.
-
Tak przygotowane chrupiące skrzydełka na koniec obsyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z dipem i świeżymi warzywami.
Jak Ci smakowały moje chrupiące skrzydełka z kurczaka? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski, to sprawdź też moje przepisy na pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem lub hummus w stylu greckim z fetą i warzywami.