Cytrynowe pancakes z makiem na jogurcie

Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie, w szczególności jeśli są puszyste, lekkie i mocno cytrynowe i przyjemnie chrupiące. Co tu dużo mówić, trzeba ich po prostu spróbować, bo cytrynowe pancakes na bazie jogurtu naturalnego z makiem są po prostu pyszne.

Cytrynowe pancake z makiem na jogurcie naturalnym

Składniki:

  • kubek mąki około 180 g
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka maku
  • opakowanie cukru waniliowego około 16 g
  • 2 białka jaja
  • 320 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka oleju + do smażenia

Wykonianie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: około 20 placuszków

  1. Najpierw w naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mak i cukier.

  2. W kolejnym naczyniu połącz mleko, jogurt, łyżkę oleju, sok i skórkę z cytryny, czyli składniki mokre.

  3. Dokładnie połącz mokre i suche składniki. Następnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj we wcześniej przygotowaną masę na placuszki.

  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż placki w proporcji: jeden placek – 2 łyżki masy.

  5. Na koniec cytrynowe pancakes z makiem podawaj z odrobiną syropu klonowego lub miodu i świeżymi owocami.

Jak Ci smakowały moje cytrynowe pancakes z makiem na jogurcie? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pudding z bułką maślaną, mango i winogronami lub płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry