Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie, w szczególności jeśli są puszyste, lekkie i mocno cytrynowe i przyjemnie chrupiące. Co tu dużo mówić, trzeba ich po prostu spróbować, bo cytrynowe pancakes na bazie jogurtu naturalnego z makiem są po prostu pyszne.

Składniki:
- kubek mąki około 180 g
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka maku
- opakowanie cukru waniliowego około 16 g
- 2 białka jaja
- 320 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka oleju + do smażenia
Wykonianie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: około 20 placuszków
-
Najpierw w naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, mak i cukier.
-
W kolejnym naczyniu połącz mleko, jogurt, łyżkę oleju, sok i skórkę z cytryny, czyli składniki mokre.
-
Dokładnie połącz mokre i suche składniki. Następnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj we wcześniej przygotowaną masę na placuszki.
-
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż placki w proporcji: jeden placek – 2 łyżki masy.
-
Na koniec cytrynowe pancakes z makiem podawaj z odrobiną syropu klonowego lub miodu i świeżymi owocami.
Jak Ci smakowały moje cytrynowe pancakes z makiem na jogurcie? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pudding z bułką maślaną, mango i winogronami lub płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami.