Ciasto daktylowe ze słonym karmelem

Ciasto daktylowe ze słonym karmelem to angielski klasyk znany pod nazwą Sticky Toffee Pudding. Jest bardzo słodkie i wilgotne, a najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowym. Można się w nim zakochać, jest uzależniające, a dzięki przyprawie korzennej świetnie sprawdza się o tej porze roku, kiedy coraz zimniej za oknem.

Ciasto daktylowe ze słonym karmelem

Składniki:

Ciasto daktylowe:

  • 200 g daktyli
  • 80 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • opakowanie przyprawy korzennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 180 g mąki pszennej

Słony karmel:

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 ml wody
  • płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

PORCJE: forma do pieczenia o wymiarach 28 cm X 20 cm

  1. Ciasto daktylowe:

    Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem tak, żeby woda pokryła owoce. Dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, następnie całość wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie zblenduj na gładką masę.

  2. W misce utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, następnie dodaj masę daktylową, wbij jajka i zmiksuj przez chwilę.

  3. Następnie wsyp mąkę i przyprawę korzenną i całość zmiksuj tylko do połączenia składników.

  4. Formę do pieczenia o wymiarach 28cm X 20 cm wysmaruj masłem i przelej masę na ciasto.

  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 – 40 minut. Do suchego patyczka.

  6. Słony karmel:

    Najpierw w rondelku umieść cukier trzcinowy oraz 80 ml wody. Zacznij podgrzewać, żeby cukier zaczął się topić. Podczas karmelizowania cukru nie mieszaj łyżką, tylko delikatnie ruszaj rondlem. Całość doprowadź do delikatnego wrzenia i dodaj masło. Następnie gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ cukier bardzo łatwo spalić.

  7. Po tym czasie rondel zdejmij z palnika, wlej śmietankę i poruszaj garnkiem, żeby całość wymieszać. Ponownie zagotuj i dodaj sól, po czym zdejmij z palnika i wymieszaj łyżką.

  8. Na koniec upieczone ciasto mocno ponakłuwaj widelcem i wylej na nie słony karmel. Wstaw do jeszcze ciepłego piekarnika na około 20 minut.

Jak Ci smakowało moje ciasto daktylowe ze słonym karmelem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i słodkie desery, to sprawdź też moje przepisy na tartę ze śliwkami i bezą, sernik na zimno z kajmakiem i malinami lub koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry