Domowy słony karmel w 15 minut

Pyszny domowy słony karmel przygotowuję w zaledwie 15 minut, tylko z 4 składników. Przelewam do słoiczka i przechowuję w lodówce nawet do dwóch tygodni. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego to mam pod ręką świetny dodatek do owoców, np. jabłek czy bananów. Serwuję z nim też latte karmelowe, ale najlepiej sprawdza się jako polewa do ciast i lodów.

Domowy słony karmel w 15 minut

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 30% (temp. pokojowa)
  • 120 g masła
  • 250 białego cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Do rondla z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż roztopi się całkowicie i otrzymasz gładką i lejącą się konsystencję. Podczas tej czynności często mieszaj cukier, najlepiej drewnianą łyżką lub małą trzepaczką. Nie podwyższaj mocno temperatury w trakcie podgrzewania, ponieważ cukier można bardzo łatwo spalić. Lepiej żeby topił się dłużej na niższej temperaturze, mi zajęło to około 10 minut.

  2. Kiedy cukier będzie już całkowicie roztopiony i lejący, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło. Cały czas intensywnie mieszaj, uważając przy tym, bo masa będzie mocno bulgotać.

  3. Na koniec wlej ostrożnie 150 ml śmietanki w temperaturze pokojowej i ponownie zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu, cały czas mieszając (dość intensywnie,) do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Kiedy karmel przestygnie możesz dodać więcej soli, jeśli jest za mało wyczuwalna. Przestygnięty karmel przelej do słoika. Możesz przechowywać go w lodówce aż do 2 tygodni.

Jak Ci smakował mój domowy słony karmel w 15 minut? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe lody czekoladowe tylko z trzech składników lub mus z mango i czekolady.

2 thoughts on “Domowy słony karmel w 15 minut”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry