Pyszny domowy słony karmel przygotowuję w zaledwie 15 minut, tylko z 4 składników. Przelewam do słoiczka i przechowuję w lodówce nawet do dwóch tygodni. Kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego to mam pod ręką świetny dodatek do owoców, np. jabłek czy bananów. Serwuję z nim też latte karmelowe, ale najlepiej sprawdza się jako polewa do ciast i lodów.
Składniki:
- 150 ml śmietanki 30% (temp. pokojowa)
- 120 g masła
- 250 białego cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
-
Do rondla z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż roztopi się całkowicie i otrzymasz gładką i lejącą się konsystencję. Podczas tej czynności często mieszaj cukier, najlepiej drewnianą łyżką lub małą trzepaczką. Nie podwyższaj mocno temperatury w trakcie podgrzewania, ponieważ cukier można bardzo łatwo spalić. Lepiej żeby topił się dłużej na niższej temperaturze, mi zajęło to około 10 minut.
-
Kiedy cukier będzie już całkowicie roztopiony i lejący, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło. Cały czas intensywnie mieszaj, uważając przy tym, bo masa będzie mocno bulgotać.
-
Na koniec wlej ostrożnie 150 ml śmietanki w temperaturze pokojowej i ponownie zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu, cały czas mieszając (dość intensywnie,) do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Kiedy karmel przestygnie możesz dodać więcej soli, jeśli jest za mało wyczuwalna. Przestygnięty karmel przelej do słoika. Możesz przechowywać go w lodówce aż do 2 tygodni.
Jak Ci smakował mój domowy słony karmel w 15 minut? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe lody czekoladowe tylko z trzech składników lub mus z mango i czekolady.
Ale super że jest ten przepis?
🙂 częstuj się