Gruszki gotowane w herbacie, lody i słony karmel

Moja ostatnia wizyta w Zamościu, gdzie miałam okazję wziąć udział w festiwalu win polskich oraz kolacji z profesjonalnym wine pairingem, zainspirowała mnie do stworzenia dla Was deseru idealnego. Gruszki gotowane w czarnej herbacie z dodatkiem cynamonu, imbiru i wanilii, podawane z lodami waniliowymi i gęstym, lejącym się słonym karmelem, oprószone na koniec ciasteczkową kruszonką. Dobrałam do tego wino gruszkowe z Winiarni Zamojskiej. Jest to białe, półsłodkie wino, wyrabiane z polskich gruszek, lekkie i orzeźwiające.

Składniki:

  • 4 dojrzałe, miękkie gruszki
  • łyżka lub 2 saszetki czarnej herbaty
  • łyżka cukru waniliowego
  • laska cynamonu
  • korzeń świeżego imbiru około 4 cm
  • słony karmel – przepis
  • lody waniliowe
  • kilka owsianych ciastek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut

PORCJE: 4

  1. Najpierw w niedużym garnku zagotuj wodę (na tą ilość składników użyj około 2 litry wody). Następnie dodaj herbatę, cukier waniliowy, laskę cynamonu i obrany korzeń imbiru.

  2. Gruszki obierz ze skórki i umieść we wcześniej przygotowanym naparze, tak żeby całe były pokryte płynem. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie gruszki wyjmij i oczyść z fusów po herbacie, jeśli była sypana.

  3. Na koniec gruszki ułóż na talerzykach. Podawaj je z gałką lodów waniliowych, oblane słonym karmelem i oprószone pokruszonymi ciasteczkami. Deser bardzo dobrze komponuje się z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.Gruszki gotowane w herbacie, lody i słony karmel

Jak Ci smakowały moje gruszki gotowane w herbacie z lodami i słonym karmelem? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na limonkowy sernik bez pieczenia, tylko 5 składników lub domowy słony karmel w 15 minut.

Współpraca

2 thoughts on “Gruszki gotowane w herbacie, lody i słony karmel”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top