Moja ostatnia wizyta w Zamościu, gdzie miałam okazję wziąć udział w festiwalu win polskich oraz kolacji z profesjonalnym wine pairingem, zainspirowała mnie do stworzenia dla Was deseru idealnego. Gruszki gotowane w czarnej herbacie z dodatkiem cynamonu, imbiru i wanilii, podawane z lodami waniliowymi i gęstym, lejącym się słonym karmelem, oprószone na koniec ciasteczkową kruszonką. Dobrałam do tego wino gruszkowe z Winiarni Zamojskiej. Jest to białe, półsłodkie wino, wyrabiane z polskich gruszek, lekkie i orzeźwiające.
Składniki:
- 4 dojrzałe, miękkie gruszki
- łyżka lub 2 saszetki czarnej herbaty
- łyżka cukru waniliowego
- laska cynamonu
- korzeń świeżego imbiru około 4 cm
- słony karmel – przepis
- lody waniliowe
- kilka owsianych ciastek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 4
-
Najpierw w niedużym garnku zagotuj wodę (na tą ilość składników użyj około 2 litry wody). Następnie dodaj herbatę, cukier waniliowy, laskę cynamonu i obrany korzeń imbiru.
-
Gruszki obierz ze skórki i umieść we wcześniej przygotowanym naparze, tak żeby całe były pokryte płynem. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie gruszki wyjmij i oczyść z fusów po herbacie, jeśli była sypana.
-
Na koniec gruszki ułóż na talerzykach. Podawaj je z gałką lodów waniliowych, oblane słonym karmelem i oprószone pokruszonymi ciasteczkami. Deser bardzo dobrze komponuje się z winem gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.
Jak Ci smakowały moje gruszki gotowane w herbacie z lodami i słonym karmelem? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na limonkowy sernik bez pieczenia, tylko 5 składników lub domowy słony karmel w 15 minut.
Czy punkt 1 i 2 nie powinny zostać zamienione? Bo trochę jednak wprowadzają w błąd.
Oczywiście, że powinny, wkradł się błąd… dziękuję za komentarz, już zmieniłam 🙂