Kopytka z batatów z masłem szałwiowym to ekspresowe, bardzo proste i smaczne danie. Delikatnie słodkie i bardzo aromatyczne od masła szałwiowego. Podaję je z zielonym groszkiem, idealny byłby ten świeży, chrupiący, ale mrożony też świetnie się komponuje. Na koniec jeszcze tarty parmezan i jest po prostu bosko! Kopytka z batatów to świetna opcja na wegetariański, pożywny obiad lub kolację. Możecie je spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Słodkie ziemniaki polecam upiec dzień wcześniej, będzie jeszcze łatwiej i przyjemniej. To kto się skusi? 😉

Składniki:
Kopytka z batatów:
- 1 duży batat około 350 g
- 150 – 200 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Masło szałwiowe:
- 2-3 łyżki masła
- garść świeżych liści szałwii
- sól
Do podania:
- groszek zielony – mrożony (nie z puszki)
- parmezan lub grana padano
Wykonanie:
PORCJE: 3-4
-
Najpierw batata umyj i ponakłuwaj widelcem. Piecz w całość, w skórce, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez godzinę. Przestudzonego ziemniaka obierz i ugnieć na puree, widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj. Do masy stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ugniataj ręką, żeby uzyskać jednolite ciasto.
-
Blat podsyp mąką, oderwij kawałek ciasta, a następnie uformuj wałeczek. Ostrym nożem odcinaj mniejsze kawałki około 2 cm, tak żeby powstały kopytka.
-
Kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
- Masło szałwiowe:
Na patelni rozpuść masło i dodaj garść listków szałwii. Podsmażaj przez chwilę, aż zioła uwolnią aromat. Następnie dodaj ugotowane kopytka i podsmaż przez chwilę.
-
Kopytka z batatów podawaj z ugotowanym zielonym groszkiem, oprószone tartym parmezanem.
Jak Ci smakowały moje kopytka z batatów?
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i sprawdzone wegetariańskie przepisy, to sprawdź też koniecznie jak smakują moje ulubione kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem, syrniki, czyli twarogowe placuszki lub rozpływające się w ustach pierogi z truskawkami.
Nigdy nie próbowałam kopytek z batatów, ale jak przepis już jest to może warto spróbować.
Zawsze warto spróbować 🙂 polecam