Kopytka z batatów z masłem szałwiowym

Kopytka z batatów z masłem szałwiowym to ekspresowe, bardzo proste i smaczne danie. Delikatnie słodkie i bardzo aromatyczne od masła szałwiowego. Podaję je z zielonym groszkiem, idealny byłby ten świeży, chrupiący, ale mrożony też świetnie się komponuje. Na koniec jeszcze tarty parmezan i jest po prostu bosko! Kopytka z batatów to świetna opcja na wegetariański, pożywny obiad lub kolację. Możecie je spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Słodkie ziemniaki polecam upiec dzień wcześniej, będzie jeszcze łatwiej i przyjemniej. To kto się skusi? 😉

Kopytka z batatów z masłem szałwiowym

Składniki:

Kopytka z batatów:

  • 1 duży batat około 350 g
  • 150 – 200 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Masło szałwiowe:

  • 2-3 łyżki masła
  • garść świeżych liści szałwii
  • sól

Do podania:

  • groszek zielony – mrożony (nie z puszki)
  • parmezan lub grana padano

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw batata umyj i ponakłuwaj widelcem. Piecz w całość, w skórce, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez godzinę. Przestudzonego ziemniaka obierz i ugnieć na puree, widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj. Do masy stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ugniataj ręką, żeby uzyskać jednolite ciasto.

  2. Blat podsyp mąką, oderwij kawałek ciasta, a następnie uformuj wałeczek. Ostrym nożem odcinaj mniejsze kawałki około 2 cm, tak żeby powstały kopytka.

  3. Kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

  4. Masło szałwiowe:

    Na patelni rozpuść masło i dodaj garść listków szałwii. Podsmażaj przez chwilę, aż zioła uwolnią aromat. Następnie dodaj ugotowane kopytka i podsmaż przez chwilę.

  5. Kopytka z batatów podawaj z ugotowanym zielonym groszkiem, oprószone tartym parmezanem.

Jak Ci smakowały moje kopytka z batatów?

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i sprawdzone wegetariańskie przepisy, to sprawdź też koniecznie jak smakują moje ulubione kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem, syrniki, czyli twarogowe placuszki lub rozpływające się w ustach pierogi z truskawkami.

2 thoughts on “Kopytka z batatów z masłem szałwiowym”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry