Oryginalny włoski krem kawowy, czyli crema di caffe. Ten pyszny deser wywodzi się z Sycylii i składa się tylko z 3 składników. Kawy, śmietanki i cukru. To kawa i deser w jednym, kremowy, aksamitny o smaku mocnego esspresso. Pomimo, że nie pijam słodkiej kawy to ten krem jest wyjątkiem za którym wprost przepadam. Ostatnio trochę go zmodyfikowałam i zamiast cukru dodałam miód pomarańczowy, wyszło bardzo ciekawie i równie pysznie. To za sprawą współpracy, którą podjęłam z firmą Leclerc. W sklepach sieci E.Leclerc dostępna jest nowa marka produktów Kwintesencja Smaku. Wyróżnia je bardzo dobra jakość oraz sprawdzeni dostawcy. Wszystkie produkty marki Kwintesencja Smaku wytwarzane są na bazie starannie dobranych składników. Do mojego deseru wybrałam kawę Honduras i hiszpański miód pomarańczowy.
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 60 ml mocnej kawy (najlepiej podwójne espresso)
- 3-4 łyżeczki miodu pomarańczowego
Wykonanie:
PORCJE: 2-3
-
Najpierw zaparz 60 ml mocnej kawy. Najlepiej, żeby było to podwójne espresso. Kiedy napój przestygnie dodaj 3-4 łyżeczki miodu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj. Kawę wstaw do lodówki, żeby ją porządnie schłodzić. Polecam przygotować dzień wcześniej.
-
Kiedy już Twoja kawa z miodem będzie przygotowana według powyższych wskazówek, ubij dobrze schłodzoną śmietankę i zacznij do niej wlewać bardzo cienkim strumieniem kawę nie przestawiając ubijać.
-
Tak przygotowany krem wstaw do lodówki na godzinę. Przed każdym podaniem dokładnie wymieszaj.
-
Przed podaniem oprósz kakao.
Jak smakował Ci mój włoski krem kawowy? Jeśli lubisz desery z kawą zajrzyj po przepis na oryginalne włoskie tiramisu lub niebanalne espresso z tonikiem.
Współpraca