Krem czekoladowy z malinami w towarzystwie ciastek owsianych. Do kremu użyłam czekolady mlecznej, jest tak smakowity, że można jeść go łyżkami bez innych dodatków ;). Świetnie nadaje się do przekładania tortów, ciast i babeczek. Ostatnio przygotowałam z nim tort czekoladowy, resztę zużyłam właśnie do tego deseru. Możecie łączyć go z najróżniejszymi owocami, świeżymi lub mrożonymi, takimi jak: porzeczki, jagody, czy truskawki. Podczas przygotowywania kremu, pamiętajcie, żeby rozpuszczona czekolada była porządnie przestudzona, natomiast śmietanka bardzo dobrze schłodzona, a łączenie składników następowało stopniowo. Dzięki temu krem nie zważy się i będzie miał bardzo kremową i aksamitną konsystencję bez grudek.
Składniki:
Krem czekoladowy z mascarpone:
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g mascarpone
Sos malinowy:
- 300 g mrożonych malin
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru/syropu/pasty waniliowej
Dodatkowo:
- 8-10 ciastek owsianych
Wykonanie:
PORCJE: 3-4
- Krem czekoladowy z mascarpone:
Czekoladę rozpuść w rondelku z odrobiną śmietanki. Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę i dodaj mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników. Rozpuszczoną czekoladę wlewaj partiami do kremu i miksuj (na małych obrotach). Czynność wykonuj powoli, żeby nie doprowadzić do zważenia się śmietany.
- Sos malinowy:
Maliny zagotuj z odrobiną wody. Następnie przetrzyj przez sitko, żeby oddzielić pestki. Następnie ponownie umieść w garnku i gotuj z cukrem, aż sos zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
-
Na koniec w niedużych szklankach układaj warstwami krem, sos malinowy i rozkruszone ciastka.
Takie proste a takie dobre 🙂
dokładnie 🙂