Krem czekoladowy z malinami

Krem czekoladowy z malinami w towarzystwie ciastek owsianych. Do kremu użyłam czekolady mlecznej, jest tak smakowity, że można jeść go łyżkami bez innych dodatków ;). Świetnie nadaje się do przekładania tortów, ciast i babeczek. Ostatnio przygotowałam z nim tort czekoladowy, resztę zużyłam właśnie do tego deseru. Możecie łączyć go z najróżniejszymi owocami, świeżymi lub mrożonymi, takimi jak: porzeczki, jagody, czy truskawki. Podczas przygotowywania kremu, pamiętajcie, żeby rozpuszczona czekolada była porządnie przestudzona, natomiast śmietanka bardzo dobrze schłodzona, a łączenie składników następowało stopniowo. Dzięki temu krem nie zważy się i będzie miał bardzo kremową i aksamitną konsystencję bez grudek.

Krem czekoladowy z malinami

Składniki:

Krem czekoladowy z mascarpone:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone

Sos malinowy:

  • 300 g mrożonych malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru/syropu/pasty waniliowej

Dodatkowo:

  • 8-10 ciastek owsianych

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Krem czekoladowy z mascarpone:

    Czekoladę rozpuść w rondelku z odrobiną śmietanki. Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę i dodaj mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników. Rozpuszczoną czekoladę wlewaj partiami do kremu i miksuj (na małych obrotach). Czynność wykonuj powoli, żeby nie doprowadzić do zważenia się śmietany.

  2. Sos malinowy:

    Maliny zagotuj z odrobiną wody. Następnie przetrzyj przez sitko, żeby oddzielić pestki. Następnie ponownie umieść w garnku i gotuj z cukrem, aż sos zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.

  3. Na koniec w niedużych szklankach układaj warstwami krem, sos malinowy i rozkruszone ciastka.

Jak podobał Ci się mój pomysł na krem czekoladowy z malinami? Jeśli szukasz innych inspiracji na pyszne i proste desery w szklankach polecam deser oreo w 15 minut lub eton mess, czyli bezowy bałagan z truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry