Tosty francuskie z owocami i miodem

Nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie weekendowego poranka od puszystych tostów francuskich, podanych z owocami i oblanych miodem. Tosty francuskie to prosta potrawa z chleba, mleka i jajek. Najlepiej użyć czerstwego pieczywa, natomiast ja do moich tostów użyłam trochę już twardej brioszki, którą upiekłam kilka dni temu.

Tosty francuskie z owocami i miodem

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 8 kromek brioszki lub chałki – przepis na brioszkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego ( około 10 g)
  • masło do smażenia
  • jogurt grecki, owoce, miód do podania

Wykonanie:

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw w misce roztrzep jajka, wlej mleko, dodaj cukier waniliowy, cynamon i całość dokładnie wymieszaj.

  2. Następnie brioszkę namocz dokładnie w jajku z mlekiem.

  3. W międzyczasie rozgrzej patelnię z 2 łyżkami masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż nasączone kromki brioszki i smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor z obu stron. Na patelnię dodaj więcej masła, jeśli będzie taka potrzeba.

  4. Tosty franscuskie podawaj z jogurtem greckim i świeżymi owocami, np. truskawkami. Na koniec całość oblej miodem.

Jak Ci smakowały moje tosty francuskie z owocami i miodem? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na bananowe pankejki albo banany w cieście, twarogowe placuszki ze skórką cytrynową i jagodami lub puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry