Nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie weekendowego poranka od puszystych tostów francuskich, podanych z owocami i oblanych miodem. Tosty francuskie to prosta potrawa z chleba, mleka i jajek. Najlepiej użyć czerstwego pieczywa, natomiast ja do moich tostów użyłam trochę już twardej brioszki, którą upiekłam kilka dni temu.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 4 duże jajka
- 8 kromek brioszki lub chałki – przepis na brioszkę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie cukru waniliowego ( około 10 g)
- masło do smażenia
- jogurt grecki, owoce, miód do podania
Wykonanie:
PORCJE: 3-4
-
Najpierw w misce roztrzep jajka, wlej mleko, dodaj cukier waniliowy, cynamon i całość dokładnie wymieszaj.
-
Następnie brioszkę namocz dokładnie w jajku z mlekiem.
-
W międzyczasie rozgrzej patelnię z 2 łyżkami masła. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż nasączone kromki brioszki i smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor z obu stron. Na patelnię dodaj więcej masła, jeśli będzie taka potrzeba.
-
Tosty franscuskie podawaj z jogurtem greckim i świeżymi owocami, np. truskawkami. Na koniec całość oblej miodem.
Jak Ci smakowały moje tosty francuskie z owocami i miodem? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na bananowe pankejki albo banany w cieście, twarogowe placuszki ze skórką cytrynową i jagodami lub puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady.