Brioche – maślany francuski chlebek drożdżowy

Klasyka francuskich wypieków, czyli brioche, drożdżowe pieczywo, zawierające dużą ilość masła i jajek. Miękka i maślana z przyjemnie chrupiącą skórką. Najczęściej odrywam kawałek i jem bez niczego, jak złapie mnie mały głód. A kiedy po kilku dniach nie jest już taka świeża, to przyrządzam z niej tosty francuskie na śniadanie z dodatkiem owoców i syropu klonowego. Czasami piekę tylko z odrobiną cukru, wtedy lubię podać kawałek podpieczonej brioszki z jajkiem sadzonym i awokado.

Brioche

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 13 g świeżych
  • 3 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • jajko + 2 łyżki mleka do nasmarowania ciasta przed pieczeniem

Wykonanie:

  1. Rozczyn, jeśli używasz drożdży świeżych:

    Najpierw w rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie, nie gorące. Dodaj 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i rozkrusz drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i suche drożdże (jeśli ich używasz), całość wymieszaj. Następnie wbij jajka i wlej letnie mleko (lub rozczyn). Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie tworzyć gładką jednolitą konsystencję, choć masa jest dość klejąca. Na koniec dodaj kawałki zimnego masła i wsyp sól. Dalej wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masło sprawi, że ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy uformuj z niego kulę i umieść w misce wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat, wyrób przez chwilę i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałeczek i zapleć warkocz, a następnie przełóż go do keksówki wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  4. Po tym czasie wierzch ciasta nasmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

  5. Na koniec brioszkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.

Jak Ci smakowała moja maślana brioche? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na drożdżowe bułki z makiem lub maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry