Klasyka francuskich wypieków, czyli brioche, drożdżowe pieczywo, zawierające dużą ilość masła i jajek. Miękka i maślana z przyjemnie chrupiącą skórką. Najczęściej odrywam kawałek i jem bez niczego, jak złapie mnie mały głód. A kiedy po kilku dniach nie jest już taka świeża, to przyrządzam z niej tosty francuskie na śniadanie z dodatkiem owoców i syropu klonowego. Czasami piekę tylko z odrobiną cukru, wtedy lubię podać kawałek podpieczonej brioszki z jajkiem sadzonym i awokado.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 13 g świeżych
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- jajko + 2 łyżki mleka do nasmarowania ciasta przed pieczeniem
Wykonanie:
- Rozczyn, jeśli używasz drożdży świeżych:
Najpierw w rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie, nie gorące. Dodaj 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i rozkrusz drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
W misce wymieszaj mąkę, cukier i suche drożdże (jeśli ich używasz), całość wymieszaj. Następnie wbij jajka i wlej letnie mleko (lub rozczyn). Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie tworzyć gładką jednolitą konsystencję, choć masa jest dość klejąca. Na koniec dodaj kawałki zimnego masła i wsyp sól. Dalej wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masło sprawi, że ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy uformuj z niego kulę i umieść w misce wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Po tym czasie ciasto wyłóż na blat, wyrób przez chwilę i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałeczek i zapleć warkocz, a następnie przełóż go do keksówki wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Po tym czasie wierzch ciasta nasmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
-
Na koniec brioszkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
Jak Ci smakowała moja maślana brioche? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na drożdżowe bułki z makiem lub maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls.