Pavlova z sosem żurawinowo-waniliowym i rozmarynem

Jaki smak bezy lubicie najbardziej? Ja przygotowałam dziś dla Was świąteczną wersję tego pysznego deseru. Moja Pavlova z sosem żurawinowo-waniliowym, sokiem z pomarańczy oraz magicznym składnikiem, czyli gałązką rozmarynu, to prawdziwy bożonarodzeniowy hit. Co myślicie o takiej kompozycji smakowej? Całość uzupełnia oczywiście duża ilość bitej śmietany, bez której nie mogłoby się obejść.

Pavlova z sosem żurawinowo-wniliowym i rozmarynem

Składniki:

Beza:

  • 5 białek (jajka M)
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Sos żurawinowo-waniliowy:

  • Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • gałązki rozmarynu do ozdoby

Wykonanie:

PORCJE: okrąg o średnicy ok. 22 cm

  1. Beza:

    Najpierw w czystej i suchej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.

  2. Następnie do ubitej piany z białek dodawaj po łyżce cukru w odstępach około 15 s.

  3. Ubijaj, aż masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, a w dotyku nie będzie czuć drobinek cukru.

  4. Następnie bezę wyłóż łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia i uformuj okrąg o średnicy ok. 22 cm, wyciągając go ku górze. Na środku uformuj wgłębienie na kształt „gniazda”.

  5. Tak przygotowaną masę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C, bez termoobiegu. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 2,5-3 godziny.

  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego przestygnięcia.

  7. Sos żurawinowo-waniliowy z rozmarynem:

    Najpierw w rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Zacznij gotować na średnim ogniu. Następnie wsyp cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj, aż żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.

  8. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę. Jeśli planujesz bezę połączoną z bitą śmietaną wstawić do lodówki przed podaniem, to podczas ubijania możesz dodać śmietan-fix.

  9. Na upieczonej i przestudzonej bezie ułóż bitą śmietanę. Przed samym podaniem oblej ją sosem żurawinowym.

Jak Ci smakowała moja beza Pavlova z sosem żurawinowo-waniliowym i rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne desery, to sprawdź też moje przepisy na sernik cynamonowy ze speculoos, kajmakiem i pekanami lub piernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry