Jaki smak bezy lubicie najbardziej? Ja przygotowałam dziś dla Was świąteczną wersję tego pysznego deseru. Moja Pavlova z sosem żurawinowo-waniliowym, sokiem z pomarańczy oraz magicznym składnikiem, czyli gałązką rozmarynu, to prawdziwy bożonarodzeniowy hit. Co myślicie o takiej kompozycji smakowej? Całość uzupełnia oczywiście duża ilość bitej śmietany, bez której nie mogłoby się obejść.
Składniki:
Beza:
- 5 białek (jajka M)
- 250 g drobnego cukru
- szczypta soli
Sos żurawinowo-waniliowy:
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- gałązka świeżego rozmarynu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30%
- gałązki rozmarynu do ozdoby
Wykonanie:
PORCJE: okrąg o średnicy ok. 22 cm
- Beza:
Najpierw w czystej i suchej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
-
Następnie do ubitej piany z białek dodawaj po łyżce cukru w odstępach około 15 s.
-
Ubijaj, aż masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, a w dotyku nie będzie czuć drobinek cukru.
-
Następnie bezę wyłóż łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia i uformuj okrąg o średnicy ok. 22 cm, wyciągając go ku górze. Na środku uformuj wgłębienie na kształt „gniazda”.
-
Tak przygotowaną masę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C, bez termoobiegu. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez 2,5-3 godziny.
-
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego przestygnięcia.
- Sos żurawinowo-waniliowy z rozmarynem:
Najpierw w rondelku umieść żurawinę i wciśnij sok z jednej pomarańczy. Zacznij gotować na średnim ogniu. Następnie wsyp cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj, aż żurawina zacznie pękać, a sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij rozmaryn i odstaw sos do przestygnięcia.
-
Ubij dobrze schłodzoną śmietankę. Jeśli planujesz bezę połączoną z bitą śmietaną wstawić do lodówki przed podaniem, to podczas ubijania możesz dodać śmietan-fix.
-
Na upieczonej i przestudzonej bezie ułóż bitą śmietanę. Przed samym podaniem oblej ją sosem żurawinowym.
Jak Ci smakowała moja beza Pavlova z sosem żurawinowo-waniliowym i rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne desery, to sprawdź też moje przepisy na sernik cynamonowy ze speculoos, kajmakiem i pekanami lub piernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą.