Focaccia z rozmarynem

Uwielbiam chyba każdy rodzaj pieczywa i mogłabym je jeść w zasadzie na śniadanie, obiad i kolację. Lubię urozmaicać swoje wypieki, dlatego kiedy znudzi mi się tradycyjny chleb na stół wskakuje najprostsza focaccia z rozmarynem, miękka i puszysta. Służy mi ona jako dodatek do dań, ale można też zrobić z niej kanapki lub po prostu zjeść samą z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Focaccia z rozmarynem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 170 ml wody
  • 7 g drożdży świeżych (lub 4 g suchych)
  • 1/2 łyżeczki cukru (do rozczynu, jeśli używasz drożdży świeżych)
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • sól
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 3 godz..

PORCJE: prostokątna forma o wymiarach: 19×26

  1. Rozczyn (jeśli używasz drożdży świeżych, przy drożdżach suchych pomiń krok i wsyp je bezpośrednio do mąki):

    W 100 ml ciepłej wody rozpuść pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki i 7 g drożdży. Odstaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  2. Do miski dodaj 250 g mąki, wlej pozostałe 70 ml wody oraz rozczyn. Dodaj około łyżkę oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Ciasto zagniataj ręką przez kilka minut, aż uzyskasz elastyczną, jednolitą konsystencję. Podczas wyrabiania ciasta, od czasu do czasu podsyp je delikatnie mąką, żeby nie przyklejało się do ręki. Następnie uformuj kulę i przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.

  3. Formę do pieczenia nasmaruj oliwą z oliwek. Kiedy ciasto wyrośnie rozciągnij je palcami, przełóż do formy i wyrównaj, tak żeby pokrywało dno. Ciasto oprósz rozmarynem i zacznij je ugniatać palcami tworząc wgłębienia. Na koniec oblej je około 3-4 łyżkami oliwy. Formę z przygotowanym ciastem przykryj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie oprósz solą i wstaw do piekarnika.

  4. Focaccię piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut. Podawaj skropione oliwą z oliwek.

Jak Ci smakowała moja focaccia z rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem, zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry