Penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem

Penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem to kolejne z szybkich i pożywnych dań, które przygotujecie w domu z zaledwie kilku składników. Ponadto nie znam nikogo, kto nie lubiłby klasycznego połączenia brokułów z serem.

Penne z sosoem brokułowym i serem z niebieską pleśnią

Składniki:

  • 300 g brokuła
  • 150 g filetu z indyka
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki suchego makaronu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • listki świeżej bazylii do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw ugotuj podzielonego na mniejsze części brokuła. Użyj większego naczynia i sporej ilości osolonej wody, ponieważ będziesz w niej także gotować makaron.

  2. W międzyczasie w drugim garnku podsmaż na oliwie z oliwek pokrojonego w kostkę indyka doprawionego solą i pieprzem. Usmażone mięso przełóż na talerz, a do garnka dodaj drobno posiekaną cebulkę, czosnek i zeszklij. Po chwili do garnka dodaj wcześniej ugotowanego brokuła wraz 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Gotuj przez chwilę, a następnie całość dokładnie zmiksuj.

  3. Do wody po brokule w pierwszym garnku wsyp makaron i ugotuj al dente.

  4. Do brokułowego pure dodaj 2 łyżki śmietany, pokruszony ser gorgonzola oraz usmażonego wcześniej indyka. Całość zagotuj często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

  5. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Następnie przełóż na talerze i dodaj świeże listki bazylii.

Jak Ci smakowało moje penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie pasty, to sprawdź też moje pomysły na fit carbonarę z wędzonym łososiem lub makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry