Penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem to kolejne z szybkich i pożywnych dań, które przygotujecie w domu z zaledwie kilku składników. Ponadto nie znam nikogo, kto nie lubiłby klasycznego połączenia brokułów z serem.
Składniki:
- 300 g brokuła
- 150 g filetu z indyka
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 małej cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 szklanki suchego makaronu
- oliwa z oliwek do smażenia
- listki świeżej bazylii do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2-3
-
Najpierw ugotuj podzielonego na mniejsze części brokuła. Użyj większego naczynia i sporej ilości osolonej wody, ponieważ będziesz w niej także gotować makaron.
-
W międzyczasie w drugim garnku podsmaż na oliwie z oliwek pokrojonego w kostkę indyka doprawionego solą i pieprzem. Usmażone mięso przełóż na talerz, a do garnka dodaj drobno posiekaną cebulkę, czosnek i zeszklij. Po chwili do garnka dodaj wcześniej ugotowanego brokuła wraz 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Gotuj przez chwilę, a następnie całość dokładnie zmiksuj.
-
Do wody po brokule w pierwszym garnku wsyp makaron i ugotuj al dente.
-
Do brokułowego pure dodaj 2 łyżki śmietany, pokruszony ser gorgonzola oraz usmażonego wcześniej indyka. Całość zagotuj często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
-
Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Następnie przełóż na talerze i dodaj świeże listki bazylii.
Jak Ci smakowało moje penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie pasty, to sprawdź też moje pomysły na fit carbonarę z wędzonym łososiem lub makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem.