Czy jesteście gotowi na te super proste i ultra pyszne zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe? Zamiast mąki użyłam mielonych migdałów i kakao, trochę brązowego cukru i zero dodatkowego tłuszczu, więc jedzcie na zdrowie. Jest to także doskonała propozycja słodkiej przekąski w diecie bezglutenowej.

Składniki:
- 140 g migdałów w płatkach
- 3/4 szklanki kakao
- 5 łyżek brązowego cukru
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka lub wody
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 9 ciasteczek o średnicy około 5 cm
-
Najpierw na suchej, rozgrzanej patelni podpraż migdały, aż będą delikatnie zrumienione. Odstaw do przestygnięcia.
-
W tym czasie w misce ubij jajko, następnie wsyp brązowy cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj kakao, sól, proszek do pieczenia i wlej 1/4 szklanki mleka. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
-
Przestudzone migdały wsyp do malaksera i porządnie zmiksuj, a następnie dodaj do masy kakaowej. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt mokra, możesz dodać odrobinę dodatkowego kakao.
-
Nabieraj łyżką masę na ciasteczka i formuj w dłoniach niewielkie kulki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą lekko spłaszczaj. Wcześniej dłonie natrzyj olejem, żeby masa nie przyklejała się do rąk, ponieważ jest ona wilgotna i klejąca.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 13-15 minut.
-
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestudzenia.
Jak Ci smakowały moje zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki to sprawdź też moje przepisy na babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym lub portokalopita, czyli greckie ciasto pomarańczowe.