Portokalopita to tradycyjne greckie ciasto pomarańczowe na bazie ciasta filo, które charakteryzuje się bardzo mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy i niepowtarzalnie słodkim smakiem. A to wszystko za sprawą syropu, którym jest nasączone. Jest ono tak pyszne i proste w przygotowaniu, iż musiało na stałe zagościć w mojej kuchni.

Składniki:
- 250 g ciasta filo
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 250 g jogurtu greckiego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop:
- 100 g cukru
- laska cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godz..
PORCJE: okrągła forma o średnicy ok. 20 cm
-
Najpierw w misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, cukier, pastę waniliową i wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlewaj powoli olej, cały czas mieszając. Na koniec zetrzyj skórkę z pomarańczy i wsyp proszek do pieczenia, ponownie dokładnie wymieszaj.
-
Do masy dodaj porwane na drobne kawałki ciasto filo i całość dokładnie wymieszaj.
-
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowaną masę.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę, aż wierzch ciasta będzie zrumieniony.
- Syrop pomarańczowy:
W międzyczasie przygotuj syrop. Do niewielkiego rondelka wsyp cukier, wlej niecałą szklankę wody, sok z jednej pomarańczy oraz wrzuć laskę cynamonu. Mikstury nie mieszaj, po prostu doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
-
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zalej je wcześniej przygotowanym syropem. Odczekaj, aż placek wchłonie płyn, może to potrwać do godziny.
-
Ciasto jest pyszne same w sobie, lecz można je także podać z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim.
Jak Ci smakowała moja Portokalopita, czyli greckie ciasto pomarańczowe? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na ciastko lawa czekoladowa z espresso lub tartę ze słonym karmelem i czekoladą.