Ciastko lawa czekoladowa z espresso

Ciastko lawa czekoladowa z espresso to istny raj dla miłośników czekolady. Ciepłe i delikatne z zewnątrz ciasto czekoladowe, a w środku rozpływająca się kremowa czekolada i nutka espresso. Ten dekadencki deser sprawi, że poczujesz się jak w niebie.

czekoladowa lawa, fondant czekoladowy z espresso

Składniki:

  • 170 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
  • szczypta soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 3 foremki o średnicy 9 cm

  1. Najpierw rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. W tym celu w garnku zagotuj niewielką ilość wody, na nim postaw szklaną miskę tak, żeby nie dotykała gotującej się wody. Do miski dodaj pokrojone w kostkę masło i połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę, żeby ciepło pary wodnej lekko roztopiło składniki i zacznij mieszać do gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj szczyptę soli i espresso i odstaw do przestygnięcia.

  2. W międzyczasie w naczyniu roztrzep jajka z pastą waniliową, następnie dodaj cukier puder i mąkę. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Do masy jajecznej wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj.

  3. Foremki do zapiekania posmaruj masłem i rozdziel gotową masę pomiędzy foremki.

  4. Piecz w temperaturze 210 stopni C przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj 2-3 minuty. Do foremki przyłóż talerzyk, a następnie odwróć go i poruszaj foremką, aż babeczka wyjdzie.

  5. Na koniec lawę czekoladową podawaj oprószoną cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub owocami.

Jak Ci smakowała moja lawa czekoladowa z espresso? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź mój przepis na semifreddo z malinami i ciasteczkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry